Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona flexibilitza la normativa per salvar 120 clubs cannàbics

La regidora de BComú, Janet Sanz (centre), ha explicat el Pla especial de cànnabis

Yeray S. Iborra

Barcelona mantindrà els clubs cannàbics. 120 locals se salven de tancar les portes després que el govern municipal (Barcelona en Comú i el PSC), ERC i la CUP hagin donat el 'sí' al nou Pla especial urbanístic per a l'ordenació territorial de Clubs i Associacions de Consumidors de Cànnabis. “L'aprovació d'aquesta proposta permet no criminalitzar els clubs i assegurar la convivència amb la resta de persones”, ha destacat la regidora i tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, en el Ple del Consell Municipal d'aquest divendres.

L'aprovació fa que els clubs cannàbics de la ciutat respirin tranquils, ja que en un primer moment, l'especial urbanístic que havia de condicionar la seva activitat —aprovat en Comissió de Govern l'any 2015, en l'anterior mandat— contemplava el tancament de 120 clubs, deixant-ne només 11 en funcionament. Amb l'entrada de BComú a l'Ajuntament es va iniciar un procés participatiu amb federacions i associacions cannàbiques que, segons assegura Janet Sanz, s'ha fet extensible a d'altres agents, com experts o serveis socials. El resultat ha estat una flexibilització de la normativa per incloure les necessitats dels clubs.

El document que regularà els espais del cànnabis a Barcelona contemplarà però una sèrie de requisits en relació a la distància, la superfície, i la ubicació de les associacions. Hi haurà una distància mínima de 100 metres entre clubs i d'altres equipaments municipals, a més de centres docents obligatoris. A Ciutat Vella, Gràcia i nuclis antics s'amplia a 150 metres.

Es limitarà, a més, a 200 metres quadrats la superfície dels clubs: tots els locals hauran de tenir accés per la via pública i una xemeneia per donar sortida al fum. Tots els locals que vulguin obrir a la ciutat hauran d'homologar-se a la normativa i els que ja estan en funcionament tenen 18 mesos per fer canvis en els locals.

Janet Sanz ha explicat que el Pla vol ser “una eina més” al servei de salut pública de l'Ajuntament. De fet, el consistori ja ha començat a treballar en una ordenança que “prioritzi els criteris de salut pública”, més enllà del Pla espacial urbanístic aprovat aquest divendres.

Aquest ha estat el punt més criticat pels grups del 'no' (PP i CiU) i per Ciutadans (abstenció), que han considerat insuficient un Pla urbanístic territorial. “Cal buscar un equilibri entre l'anterior i aquest Pla”, ha destacat Koldo Blanco, de Ciutadans. L’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat està treballant de manera coordinada amb el Comissionat de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en base als principis que fixa el Pla d’Acció sobre Drogues 2013-2016.

El regidor del PP, Xavier Mulleras, ha afegit que amb aquest Pla es fa una “crida” a la proliferació d'aquest tipus d'espais i que a Barcelona ja se la coneix, com a Amsterdam, com una ciutat “cànnabis friendly” europea. Per la seva banda, Janet Sanz ha matisat que el Pla “no promou el consum del cànnabis” i ha remarcat que la regulació permetrà prevenir problemes associats als clubs. L'Ajuntament destaca que el Pla garanteix “el dret a l’associació, el dret a la salut pública, a la convivència i la protecció del medi ambient”.

Un “primer pas” per a La Rambla

Al Ple d'aquest divendres també s'ha aprovat el Pla especial de reordenació de La Rambla: tots els grups s'han sumat a la mesura, a excepció del PP i la CUP. “Els barcelonins han abandonat La Rambla, cal recuperar l'essència del passeig, a banda de promoure més diàleg entre façanes”, ha insistit la regidora del districte, Gala Pin, que també ha destacat que aquest serà un “primer pas” per a La Rambla però que caldran més mesures.

El Pla de reordenació contempla la intervenció en distàncies, quioscos i terrasses. Pel que fa als quioscos, Gala Pin ha fet una crida a la tranquil·litat, recordant que la normativa parla de reduir els quioscos quan vencin les concessions al 2030. 

Gala Pin ha defensat la feina iniciada pel mandat anterior davant l'atac de CiU, que ha acusat a BComú de “tenir un any en el calaix” el Pla que el mandat convergent va iniciar el 2015. Especialment bel·ligerant ha estat la CUP amb el Pla. La regidora Maria José Lecha ha dit que “el Pla endreça, pacifica i redueix el trànsit” però no garanteix la mobilitat, només “descongestiona les rambles però no afegeix solucions als barris del voltant”. Lecha ha conclòs que “no hi ha cap mesura que sigui compatible amb les queixes dels veïns” i que ara La Rambla serà “molt més bonica però només pel gaudi dels turistes”.

Etiquetas
stats