Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La CUP s'obre a donar suport a un govern de concentració “si és per la ruptura”

Antonio Baños, candidat de la CUP a les eleccions del 27-S

Arturo Puente

El candidat de la CUP al Parlament de Catalunya, Antonio Baños, ha llançat llum sobre els plans de la formació després del 27-S. “El nom d'Artur Mas no ens agrada com a president de la Generalitat”, ha explicat, “perquè ho hem vist governant dos anys amb el PP i després de començar el Procés les privatitzacions i retallades han continuat igual”. No obstant la candidatura de l'esquerra independentista assegura que s'asseurà a negociar i “no demanarem coses impossibles ni ens posarem estrictes en qüestió de noms”.

Baños ha explicat en una entrevista aquest dimecres a TV3 que estan oberts a donar suport al govern de concentració que proposa Junts Pel Sí, amb la condició que sigui un executiu “compromès amb la ruptura” i en el qual, en qualsevol cas, no hi pensen participar. Preguntat per la possibilitat que els diputats de la CUP siguin imprescindibles per formar majories, el candidat ha explicat que “la CUP no li fa por ser imprescindible i estar en la centralitat política”.

Segons Baños, les decisions que prengui la CUP després de l'27-S tindran com a objectiu la ruptura, l'extinció de l'autonomisme i que el Procés culmini. “Hi ha gent que vol substituir l'autonomisme pel processisme, un estat de tensió permanent”, ha explicat, una idea que la candidatura rebutja. “Si demanem el vot és perquè volem que passin coses”, sosté. Per aquesta raó la CUP reclama una majoria per l'independentisme que pugui explicar-se tant en vots com en escons, un resultat que estan segurs de poder aconseguir, ja que la majoria “existeix” tot i que “cal treballar per aconseguir-la”.

Entre les prioritats que la candidatura es marca per a la pròxima legislatura també tenen protagonisme les mesures socials. Baños ha defensat un pla de xoc contra la pobresa tan aviat es formi un nou govern. “Trencar amb l'Estat Espanyol i no amb les polítiques d'austeritat de la Troica no serviria de res per a les classes populars”, ha assegurat. Per arribar a aquesta ruptura, el número u de la candidatura de l'esquerra independentista ha receptat “un acte de desobediència”, que ha descrit com un dels gestos polítics “més nobles, més antics i que ha funcionat sempre”.

Pel número u de la CUP, si hi ha un mandat clar en vots i escons el procés constituent ha de començar “com més aviat”. Segons opina, en aquest procés serà important deixar clar que la sobirania és popular i que a partir del 28 de setembre la gent entengui que es pot governar a si mateixa. “Això té costos, perquè tot a la vida té costos”, ha admès Baños, “la pregunta pertinent no és si donar-li el poder a la gent té costos, sinó si el contrari no té costos infinitament superiors”, ha sostingut.

El candidat s'ha ratificat en l'acusació llançada aquest dimarts contra Mas, de qui va dir que havia fet xantatge a les entitats amb no convocar eleccions el 27-S. “Ho havíem dit abans, que era una llista frau, podem rebaixar el to i dir que Mas va proposar unes condicions innegociables”, ha assegurat.

Etiquetas
stats