eldiario.es

9

CATALUNYA

La lluita contra els CIE recupera forces

Més de 80 organitzacions asseguren que "el govern ha incomplert el compromís de prendre mesures que garanteixin els drets dels interns".

Unes jornades conviden a la formació, la reflexió i l'acció contra els Centres d'Internament d'Estrangers.

El CIE de la Zona Franca tornarà a ser escenari de protestes el proper dissabte.

Interior del CIE de Barcelona. EFE

Interior del CIE de Barcelona. EFE

Leer versión en castellano

La problemàtica dels Centres d'Internament d'Estrangers segueix a l'ordre del dia. Gairebé un any després de les morts d'Idrissa Diallo i Samba Martina als CIE de la Zona Franca i d'Aluche, més de 80 organitzacions del teixit associatiu, veïnal, sindical i en defensa dels drets humans han promogut un manifest on critiquen la proposta de reglament per a aquests centres, redactada "sense escoltar els reclams de les organitzacions socials i de drets humans".

El manifest –signat per organitzacions sindicals com CCOO-Catalunya, UGT-Catalunya, CGT, USTEC, IAC, partits polítics com ICV i les CUP, o organitzacions de drets humans com la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCEAR), SOS Racisme o l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH)– recorda que, arrel d'aquests dos casos, la societat civil va sortir al carrer arreu de l'Estat per demanar el tancament d'aquests centres, però denuncien que "no només no s'han esclarit les circumstàncies de les morts d'Idrissa D. i Samba M., sinó que la situació als CIE segueix sent opaca i continua fomentant les vulneracions de drets".

Els firmants asseguren que "el govern ha incomplert el compromís de prendre mesures que garanteixin els drets dels interns i, s'ha limitat a presentar un esborrany de Reglament que, pretén simplement transformar el nom dels Centres d'Internament (CIE) en Centres d'Estada Controlada d'Estrangers (CECE)". Aquest reglament, diuen, "no suposa cap modificació substancial respecte al règim actual, consolida el model policial de gestió i continua sense garantir els drets de les persones internades".

Mobilització i reflexió

El manifest no es limita a la denúncia, sinó que convoca a la mobilització el proper dissabte a la Zona Franca sota el lema Rodegem el CIE, i a la reflexió. GRAFIC (Grup de recerca i acció en les fronteres i controls) organitza unes Jornades de formació, reflexió i acció sobre els CIE els propers dies 14, 15 i 16 de desembre en col.laboració amb la Cátedra UNESCO d'Estudis Interculturals de la UPF.

Jordi Mir, membre de la Càtedra, considera que donar supor a projectes com aquest forma part del paper de la universitat pública, "que es vol al servei de la societat". "Ha de fer recerca sobre assumptes que avui preocupen a sectors sensibles de la nostra societat i que no necessàriament rebran el suport d'una recerca orientada només a la productivitat", assegura, i afegeix que "cal recerca per augmentar la qualitat del coneixement del que passa al nostre voltant, de la nostra democràcia".

El programa de les jornades abordarà qüestions que van des de l'anàlisi de la proposta de reglament per aquests centres, fins al debat sobre el racisme i el control de migració. També hi haurà espai per compartir experiències de col.lectius que treballen aquestes problemàtiques tant a nivell internacional com estatal. La trobada clourà el diumenge amb la II Assemblea Estatal de Col.lectius en Lluita Contra els CIE, a l'Ateneu Flor de Maig, que s'obrirà al públic el dia abans al barri del Poblenou.

El manifest

Ni CIE ni CECE. Canviar el nom perquè tot segueixi igual?

El 6 de gener de 2012, Idrissa Diallo va morir en circumstàncies no resoltes al CIE de Zona Franca. Pocs dies abans, el 19 de desembre de 2011 Samba M. havia mort al CIE d'Aluche a Madrid víctima d'una greu infecció no tractada, després d'haver demanat assistència mèdica una desena de vegades i de no rebre l'atenció adequada. Aquestes morts van suposar que la realitat dels CIEs sortís a la llum i arribés a milers de persones que ni tan sols coneixien l'existència dels anomenats Guantànamos espanyols.

Arran d'aquestes morts, centenars d'organitzacions i persones vam sortir a totes les ciutats de l'Estat per exigir el seu tancament. Amb l'autoorganització i la mobilització ciutadana es va trencar el silenci mediàtic que els envoltava, omplint les xarxes socials, els carrers i els mitjans de comunicació de raons pel tancament dels CIE's i obligant al govern a un compromís d'acabar amb l'opacitat d'aquests centres.

Avui, un any després, denunciem que no només no s'han esclarit  les circumstàncies de les morts d'Idrissa D. i Samba M., sinó que la situació als CIE's segueix sent opaca i continua fomentant les vulneracions de drets. Per la seva part, el govern ha incomplert el compromís de prendre mesures que garanteixin els drets dels interns i, s'ha limitat a presentar un esborrany de Reglament que pretén simplement transformar el nom dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) en Centres d'Estada Controlada d'Estrangers (CECE). Aquest reglament, redactat a esquenes de les organitzacions de Drets Humans, consolida el model policial de gestió i continua sense garantir els drets de les persones internades.

Des de la societat civil ja hem iniciat el compromís de treballar conjuntament pel tancament dels CIEs i no permetrem que hi hagi més morts pel camí.

Per la llibertat de moviment. Perquè no hi hagi més morts a la "tanca de la vergonya". Per la sanitat universal. Perquè cap persona és il·legal. Perquè cap més persona sigui privada de llibertat per no tenir papers.

Per tot això, el proper dissabte 15 de desembre us convidem a manifestar-vos, a rodejar el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, així com a assistir a les Jornades de Formació, Acció i Reflexió entorn als Centres d'Internament que culminaran amb una trobada estatal de Col·lectius.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha