Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La directora interina d'Antifrau reconeix que va ser militant de Convergència

Maite Masià, Directora Interina de l'Oficina Antifrau de Catalunya

Oriol Solé Altimira

La directora interina de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Maite Masià, que ha substituït Daniel de Alfonso després del seu cessament, ha reconegut aquest dimecres que va ser militant de Convergència fins al moment en què va entrar a treballar a l'OAC el 2009. “Sempre vaig ser militant de base, mai vaig tenir cap càrrec”, s'ha defensat davant el Parlament. Així mateix, ha rebutjat que hagi purgat l'OAC malgrat que ha fet fora a quatre alts càrrecs des que va assumir la direcció de l'oficina a finals de juny. “No he tocat l'estructura. He apartat a quatre persones amb càrrecs eventuals perquè el nou director nomena a la gent de la seva confiança”, ha al·legat.

La proximitat de Masià a Convergència exemplifica la pèrdua de credibilitat d'Antifrau, que ja venia tocada abans que es revelessin les converses entre De Alfonso i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Masià ha assumit càrrecs de responsibilitat a Antifrau en dues etapes: de 2009 a 2011 va ser l'encarregada de fundacions i a partir de 2014 va exercir de directora adjunta. Entre aquests anys va ser directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) al Govern de Mas.

Els partits han inquirit a Masià sobre la seva vinculació a Convergència i com li ha afectat a l'hora de fer la seva tasca amb Antifrau. I és que Masià està esquitxada pels dos majors casos de corrupció més recents que afecten Convergència: el cas Palau i el cas ITV, en el qual està imputat Oriol Pujol, fill de l'expresident Jordi Pujol.

En la seva primera etapa a Antifrau, Masià va elaborar un informe per a la comissió d'investigació del cas Palau del Parlament en què va dir que no es podia afirmar “amb la rotunditat exigible” que Convergència s'hauria finançat amb els diners del Palau de la Música, al contrari del que va concloure la instrucció judicial. En aquest sentit, Masià, a preguntes dels grups, ha assenyalat que es va limitar a actuar “d'observadora” a la comissió d'investigació.

D'altra banda, Masià apareix en els enregistraments del cas ITV, tot i que ha recordat que durant la fase d'instrucció mai se l'ha cridat a declarar. Ha negat qualsevol implicació en el cas, i ha assenyalat que l'Institut Català d'Energia “no té competències en el tema de les ITV”. La diputada del PP, Esperanza García, li ha recordat que apareix en el sumari del cas, quan Sergi Alzina, l'empresari clau del cas ITV, es refereix a ella com “aquesta noia de l'ICAEN que és molt amiga meva i està molt disposada .

Masià ha explicat la seva vinculació amb els implicats del cas ITV. D'Oriol Pujol ha dit que el va conèixer el 2001, quan era secretari d'indústria del Govern i Masià treballava en el sector privat en una empresa que es dedicava a avaluar l'impacte ambiental dels purins. “Vaig rebre a representants de totes les administracions”, ha defensat.

Sobre Sergi Alsina ha dit que es van conèixer quan li va demanar una reunió amb un soci seu “sobre regulació de temes d'energia”. D'altra banda, Masià ha explicat que coneix “a títol personal perquè és el germà d'un amic” a Jordi Puig, germà de l'exconseller Felip Puig i exsoci de Jordi Pujol Ferrusola.

Masià justifica la seva purga a Antifrau

Tots els partits excepte Junts pel Sí han qüestionat que Masià sigui la persona indicada per estar al capdavant d'Antifrau. No només pel seu passat convergent, sinó també perquè en només quinze dies de directora interina ha purgat quatre directius.

La directora interina ha justificat que hagi destituït a la cap de gabinet perquè “no va reconèixer” la seva autoritat quan va assumir el càrrec. Sobre els tres directors de l'organisme -d'Investigació, Anàlisi i Prevenció-, ha dit que els ha cessat perquè se li van disparar “les alarmes” quan va comprovar que tenien una relació de “connivència molt elevada i incondicional” amb De Alfonso.

L'excap de gabinet de Daniel de Alfonso a l'Oficina Antifrau (OAC), Assumpció Riba, ha replicat a Masià acusant-la de haver pres “represàlies” injustificades contra treballadors de l'oficina. Riba era l'encarregada de pilotar l'auditoria interna sobre les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, que ha quedat en suspens pel seu cessament.

A excepció de Junts pel Sí, tots els partits ha retret a Masià la seva purga. Ciutadans, PSC i PP han advertit que no reuneix el perfil idoni per al càrrec, mentre que CSQP i la CUP fins i tot han demanat la seva dimissió immediata. Masià ha tornat la pilota als partits recordant que no són capaços d'acordar el seu relleu: “Vostès tenen la paella pel mànec per nomenar un nou director”.

A més, Masià ha evitat respondre les peticions de dimissió i s'ha limitat a afirmar que és habitual a Antifrau que els que militen en un partit trenquin el carnet quan ingressen a l'organisme, com a “mostra de tenir un comportament ètic correcte”.

Davant la insistència dels grups perquè es posicionés sobre l'actuació de De Alfonso, Masià ha afirmat que pensava com la majoria de la cambra: “Estic en desacord amb el que va fer aquest senyor”.

Amb tot, Masià ha reconegut als grups des que es van revelar les gravacions amb el ministre fins que el Parlament el va cessar, De Alfonso “entrava i sortia” d'Antifrau. Durant aquesta setmana, Masià ha garantit als diputats que “va vetllar” perquè no desaparegués cap informació de l'Oficina.

stats