Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La gestión de la DANA y sus mentiras ponen a Mazón contra las cuerdas
Los catedráticos y jefes de mantenimiento que 'salvó' a 1.718 alumnos en la UV
Opinión - Lo siguiente era el fascismo. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El debat extraordinari sobre salut evidencia un sistema sanitari en crisi

Boi Ruiz. / Parlament.cat

Blanca Blay

“Aquest és un model que funciona i que funciona molt bé”, ha advertit en to desafiant el president de la Generalitat Artur Mas en la seva intervenció al ple monogràfic sobre salut que ha tingut lloc aquest dimecres al Parlament i que ha abandonat a mig matí durant unes hores. El debat extraordinari, que havia de centrar-se a discutir el model sanitari català -i que van proposar els grups parlamentaris d’ICV-EUiA, PSC, Ciutadans i la CUP- és el primer que té lloc des del 1985. A la pràctica, però, cada grup s’ha agafat el debat amb perspectives diferents i l’ha centrat en els aspectes que ha volgut.

El debat que es produeix ‘in extremis’, a tres mesos de les eleccions del 27S, arriba tard per a alguns parlamentaris, en un context marcat per les retallades pressupostàries en salut, l’allargament de les llistes d’espera, la reducció de sous dels professionals, el tancament estructural de llits o el col·lapse del servei d’urgències als hospitals, per mencionar algunes de les crítiques que tant l’oposició aquest dimecres, com la Marea Blanca dimarts, han fet al sistema de Boi Ruiz.

Si en una cosa han coincidit la majoria de grups, i ho ha remarcat el mateix conseller, és en la crisi de confiança. Ruiz ha volgut deixar clar que “no hi ha privatització” i que el repte actual no és el sistema sanitari en si. La diputada de Ciutadans Carme Pérez ha dit en aquest sentit que “és evident que [el conseller] no ha privatitzat cap entitat” però ha subratllat que “el que no pot negar és que la derivació de l’atenció sanitària cap als centres privats amb ànim de lucre ha anat augmentat els darrers anys”. Pel conseller, un dels principals reptes és la reducció en les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques, un problema però que assegura que es produeix per manca de diners i no per una mala organització.

Per Boi Ruiz el debat extraordinari no pot substituir “allò que el parlament ja havia decidit: un pacte nacional de salut”. Un pacte polèmic que no va aconseguir el consens que perseguia i que CiU i ERC es van trobar defensant en solitari després que se’n desmarqués l’oposició. “És hipòcrita dir que el Pacte Nacional de Salut és l’espai on discutir el model”, li ha etzibat la diputada de la CUP Isabel Vallet. Des d’ERC, Oriol Junqueras, ha sortit a defensar el sistema i ha assegurat que “ni el sistema de Salut és un fracàs ni és veritat que no sigui perfectible: el model és bo però està greument tensionat i s’ha de millorar”.

La majoria dels grups a la cambra han aprofitat l’ocasió per recordar-li al govern les conseqüències de les retallades en els darrers quatre anys -1.400 milions d’euros en el pressupost anual-. La CUP, per la seva banda, ha estat l’únic grup que ha qüestionat el model mixt actual i ha reivindicat que el canvi legislatiu “no es pot limitar a canviar una llei sinó a canviar el model de forma estructural”. “El centre del debat avui és el model, el model de cohabitació públic-privat, que és un model corruptor, que potencia portes giratòries, és el model el que configura un sistema de salut que és feudal, classista i ha fet augmentar la desigualtat”, ha dit la diputada Isabel Vallet. Precisament en al·lusió a la CUP Mas ha assegurat que per bé que “alguns volen canviar radicalment el model són una minoria”.

Tampoc no han faltat els clàssics retrets. Davant les crítiques inicials d’ICV i el PSC el president els ha retret que es fiquin amb un model de salut que es va construir “entre tots” i que comptava amb una acceptació per part de la població i els professionals. També en la mateixa línia Mas ha recordat que durant la segona etapa del Tripartit en l’estratègia del CatSalut 2007-2010 figurava la creació del Consorci de Lleida, actualment aturat per la pressió social. “Interessa presentar aquest govern com un govern privatitzador”, ha dit el president dirigint-se al coordinador nacional d’ICV Joan Herrera. Aquest ha estat un dels moments de més rebombori a la cambra, moment en què un Mas que havia començat la intervenció tranquil ha pujat el to de veu. En el seu torn, l’ecosocialista Marta Ribas ha assegurat que el govern “està tocant el model quan afebleix el principal proveïdor públic que és l’ICS”.

L'oposició reclama més transparència i més mesures de control per prevenir la corrupció

Un dels punts calents del debat ha estat també la corrupció i les irregularitats en el sistema sanitari. Els grups de l’oposició ha reivindicat més transparència i més mesures de control. El conseller de salut s’ha vantat del fet que tots els hospitals   tenen auditories externes i ha insistit que no s’ha de confondre quan la Sindicatura de Comptes detecta irregularitats: “Irregularitats són incorreccions, que no vol dir corrupció”.

Mas ha volgut rentar la imatge del govern i ha insistit que si sobre el cas Innova el Tripartit no n’era culpable, el govern tampoc no ho és. En relació amb el cas de corrupció a Reus, el líder de Ciutadans Albert Rivera ha criticat que el model actual barreja el que és públic i és privat i ha assegurat que alguns han acabat utilitzant-ho per fer negoci. “La sanitat ha estat objecte dels taurons de la corrupció que se’n volien aprofitar”, ha afirmat. Per la seva banda, Joan Herrera ha dit que el model s’està pervertint i ha proposat que es faci un ple només sobre el cas Innova.

Guerra de dades

Tots els grups han aprofitat l’ocasió per destacar dades, dades diferents que mostren realitats diferents d’un mateix sistema. PSC i PP han destacat les mateixes: segons el Centre d’Estudis d’Opinió, el grau de preocupació sobre la sanitat es triplica des del 2010. També la majoria de grups han posat sobre la taula el 14% de retallada en termes nominals en els pressupostos així com la reducció en el nombre estructural de llits hàbils als hospitals -1.500 entre 2010 i 2013-. Per la seva banda, Mas i Ruiz han preferit triar unes altres dades, com per exemple que la partida de sanitat ocupa el 40% del pressupost total de la Generalitat o que Catalunya és el segon país de la UE després d’Irlanda amb una millor percepció del seu estat de salut, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya. Oriol Junqueras també ha defensat els pressupostos i ha subratllat que Catalunya ha perdut 1.500 milions d’euros “per l’escanyament fiscal”.

La diputada d’ICV Marta Ribas ha optat per abocar les dades que va recollir dimarts a l’Open Salut amb entitats de la Marea Blanca: “com denunciava la FoCAP el pressupost per la primària és només un 14 per cent del total o com denunciava SATSE el ràtio d’infermeres per cada 1.000 habitants és de 5. Més dades: hem tornat a nivells de despesa per càpita del 2009 i tenim els metges pitjor pagats de tot l’estat”.

També la diputada de la CUP s’ha sumat a la llista de dades i ha destacat l’augment dels pacients de salut mental, el consum d’antidepressius, el repunt dels suïcidis i l’augment de les desigualtats entre classes, citant com a exemple els gairebé deu anys de diferència en l’esperança de vida entre un veí de Sarrià i un del Raval.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats