Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Qui és i què gestiona IDCsalud a Catalunya?

Manifestants a les portes de l’Hospital Sagrat Cor, gestionat pel grup IDC Salut. / ENRIC CATALÀ

Blanca Blay

Quan es parla de “la privatització de la sanitat pública” a Catalunya, o de l’augment de les derivacions hospitalàries, sovint apareix el nom d’IDCsalud, un hòlding sanitari nascut a finals dels anys 90 que s’ha anat apropiant de la gestió de diversos hospitals, creixent gràcies als contractes o concerts amb els diferents governs autonòmics operant des de centres privats. Però qui és IDCsalud i què gestiona a Catalunya?

Per conèixer els orígens d’Ibérica de Diagnóstico Cirugía (IDC) cal anar a l’any 97, quan el fons d’inversió britànic CVC Capital Partners compra el grup sanitari IDC. El 2005 la multinacional sueca Capio signa un acord per adquirir el grup sanitari IDC, que llavors era ja el grup més gran de la sanitat privada amb 12 hospitals i nombroses clíniques, i es converteix en Capio Sanidad. Un any després, però, Capio és controlada per un altre fons de capital risc, Apax, en una operació de compra valorada en 1.500 milions d’euros. Només uns anys més tard, el 2011, el fons CVC recupera el negoci espanyol de Capio, Capio Sanidad, després d’acordar un preu de 900 milions d’euros. Dos anys més tard, el 2013, es renova la marca i passa a ser IDCsalud.

La cursa per controlar el negoci de la sanitat privada però no s’atura aquí. IDCsalud i el Grup Hospitalari Quirón es van fusionar l’any passat creant Quirónsalud, “la companyia líder a Espanya en prestació de serveis sanitaris”, segons s’autodefineixen a la pàgina web. Mitjançant la integració de les dues companyies es creava un gegant sanitari, ja que el Grup Hospitalari Quirón és el propietari de diversos centres i hospitals del sector privat. Segons informació publicada al web, Quirónsalud suma més de 26.000 professionals, que estan repartits en els més de 84 centres assistencials que hi ha a tot l’estat.

Quin és el volum de negoci d’IDCsalud?

Durant els anys en els que IDC passa d’unes mans a unes altres, el grup sanitari va creixent i es va fent amb més centres arreu d’Espanya. Si bé el 2005 els ingressos anuals d’IDC eren 300 milions d’euros, segons informava la sueca Capio en el moment d’adquirir-la, el 2010 Capio ingressava 413 milions. Més significatiu és però, el percentatge d’aquests ingressos provinent del sector públic, que si bé el 2005 suposava ja un 60% al 2010 ascendia al 75%, segons informació publicada a eldiario.es.

Segons el darrer balanç de resultats del hòlding IDCsalud -presentat el passat mes de febrer- consultat per aquest diari, el 2013 l’actiu de l’empresa superava ja els 500 milions d’euros. Pel que fa a l’import net de la xifra de negocis, aquesta hauria augmentat progressivament en els darrers anys: 12.933.000 euros (2011), 28.850.000 (2012) i 31.528.000 (2013).

Quins centres gestiona IDC a Catalunya?

IDC gestiona quatre centres a Catalunya: l’Hospital General de Catalunya (a Sant Cugat), l’Hospital Universitari Sagrat Cor (a Barcelona), la Clínica del Vallès (a Sabadell) i la Clínica del Pilar (a Barcelona). Tant l’Hospital General de Catalunya com l’Hospital Universitari Sagrat Cor i la Clínica del Vallès, tot i ser centres de titularitat privada, tenen concertats serveis amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), és a dir, tenen un contracte amb el CatSalut, que és el contractant-comprador de serveis de salut.

D’acord amb dades a què ha tingut accés Catalunya Plural, en el cas de l’Hospital General de Catalunya, el contracte amb el CatSalut per la prestació de serveis d’atenció especialitzada d’aguts de suport a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) és de 17.539.771 euros anuals. A la Clínica del Vallès el CatSalut adjudica els serveis d’assistència al malalt agut de suport a la XHUP per una anualitat de 7.3750.610 euros. Segons informació publicada per CRÍTIC, el centre que tindria un percentatge més alt de concertació amb el CatSalut (un 70%) seria l’Hospital Universitari Sagrat Cor -l’hospital de titularitat privada més gran de Barcelona- que el 2013 va oferir serveis a canvi de 55.961.937 euros.

Segons dades de Metges de Catalunya, les contractacions del CatSalut al grup privat IDC han augmentat de 71,1 milions el 2010 a 82 milions el 2013 (+15%), amb un pic de facturació l’any 2012 quan va rebre 127 milions d’euros del CatSalut.

Portes giratòries

El grup IDC arrossega ja almenys dos possibles casos de “portes giratòries”. Segons va denunciar la CUP a l’Oficina Antifrau de Catalunya, el qui va ser director general i conseller delegat de l’Hospital Clínic entre 2008 i 2011, Raimon Belenes, hauria signat el conveni marc entre l’Hospital Clínic i Capio durant el seu càrrec, dotant d’una contraprestació econòmica a favor de Capio de 126.943,86 Euros anuals. Belenes, cessat el 2011 s’incorpora mesos després al grup Capio com a director general d’Innovació.

D’altra banda, com avançava aquest diari fa pocs dies, Cristina Carod Pérez hauria estat un cas de portes giratòries però en l’oposada direcció, en lloc de la pública a la privada, de la privada a la pública. L’actual directora executiva de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Cristina Carod Pérez, havia tingut diferents càrrecs en centres de Capio-IDCsalud en els anys previs a l’actual càrrec.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats