Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada
Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

La cooperativa El Timbal encara el futur amb un nou local i un projecte renovat

Una obra realitzada per alumnes del Timbal

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El Timbal és una empresa dedicada a la formació teatral. Fa 45 anys es va fundar com a companyia familiar i fa cinc va passar a ser una cooperativa. Però la seva continuïtat estava en perill. Per dues raons. Una de tipus econòmic i la segona de projecció de futur.

«La seu del Timbal està situada al carrer Porta ferrissa de Barcelona, un indret d'una gran demanda comercial. Com ha passat amb altres locals de renda antiga el lloguer que el Timbal pagava estava a punt de disparar-se fruit del canvi legal que així ho possibilita», explica el Marc Brualla, soci de l'entiat i portanveu. Era urgent, doncs, trobar un nou lloc on ubicar la cooperativa teatral. I fer també un nou projecte i les reformes imprescindibles.

Aquesta necessitat se sumava a una altra de caràcter més positiu: «la Generalitat finalment posarà en marxa un cicle formatiu de grau superior en arts escèniques per a alumnes de Formació Professional, cosa que significarà que els estudiants a més de coneixements tinguin un títol oficial en acabar els seus estudis», assegura Marc Brualla. Però, per a poder impartir els estudis esmentats cal, a més de demostrar suficient capacitat pedagògica, tenir instal·lacions adients. I aquí entra, de nou la necessitat d'un local preparat.

Aconseguir 300.000 euros pel salt endavant

Els membres del Timbal van decidir tirar endavant el projecte. Van contactar amb la cooperativa d'arquitectura Lacol, que va elaborar els aspectes tècnics i va trobar el nou local. Tot plegat amb un cost superior als 300.000 euros. Aquest era el principal escull que s'interposava per arribar a bon port. I en aquest punt va entrar en funcionament la intercooperació.

«Ens vam posar en contacte amb la cooperativa Coopdemà, que ens va guiar en el procés de buscar el finançament necessari», explica Brualla. De fet, aquesta cooperativa ja havia col·laborat amb el Timbal per a posar en ordre els seus comptes.

Jean François Guillemet és soci de la cooperativa Coopdemà. Està especialitzat a assessorar entitats de l'economia social i expert en gestió econòmica i financera. «Nosaltres havíem col·laborat fa cinc anys a endreçar la gestió del Timbal. Així que quan ens van explicar el cas ens vam posar a treballar». El pla, explica Jean François, es basà a aprofitar la xarxa creada durant els 45 anys de funcionament de la cooperativa teatral: «convertir una amenaça en oportunitat».

La tasca era difícil. Aconseguir en aquests moments 300.000 euros no és senzill, i menys per a una cooperativa. La primera decisió va ser implicar directament els socis treballadors, que es van comprometre a ampliar les seves aportacions fins a assolir un 20% del pressupost, 60.000 euros.

Involucrar el col·lectiu al voltant del Timbal

El segon element va ser involucrar en el futur del Timbal el gran col·lectiu d'amics, alumnes, antics alumnes i companys de professió teatral creat durat la vida del Timbal. Es van emetre títols participatius a un interès del 2% i un retorn a tres anys. Així s'han aconseguit 40.000 euros més. «La xifra obtinguda ha passat des d'un primer càlcul de 15.000 euros fins a més que doblar-la», explica Guillemet.

La tercera pota del pla econòmic va ser aconseguir un crèdit de la cooperativa de serveis financers, Coop 57. La xifra obtinguda ha estat de 120.000 euros. Com és habitual als tractes de Coop 57 els préstecs es concedeixen d'acord amb dos elements: la solidesa del projecte i els avals mancomunats i solidaris subscrits per amics i col·laboradors del Timbal. Els esmentats avals són simplement el compromís que, en cas de no poder-se assumir els crèdits, s'assumiran unes quantitats que oscil·len entre els 800 i els 4.000 euros per persona.

Des de Coopdemà es van buscar altres 95.000 euros amb un crèdit participatiu negociat a partir de la intercessió de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) que, a través de la fundació Seira, va aconseguir que Gicoop, entitat especialitzada a finançar projectes cooperatius, atorgués un préstec participatiu. Això fa que les entitats concessionàries puguin participar en la marxa de l'entitat finançada: «tenen dret a veu però no a votar en l'assemblea», diu el portaveu de Coopdemà. Aquest tipus de préstec suposa que qui el dóna participa en el risc de l'operació. El seu retorn té dues parts, una fixa i una variable en funció dels resultats de la cooperativa. «Això fa que les entitats estudiïn molt bé els moviments que fan» , diu Jean François Guillemet.

Per acabar de donar liquiditat al conjunt el Timbal va negociar una pòlissa de crèdit, també amb una cooperativa de crèdit, com és la Caixa d'Enginyers, que ha concedit fins a 30.000 euros, quantitat que acaba d'assegurar la viabilitat econòmica del projecte.

La intercooperació, clau en el projecte

Marc Brualla posa l'èmfasi en la implicació de moltes entitats en l'ajuda del projecte del Timbal. A més de la inversió i l'assessorament imprescindibles per tirar endavant el futur de la seva cooperativa, «a més ens han ajudat altres entitats, per exemple per fer un vídeo de la cooperativa Compacto que expliqués què volíem fer, cosa que ens ha ajudat molt, perquè ens estalvia moltes explicacions». També ha estat clau en l'impuls del nou Timbal el Miquel de la cooperativa Amas4, que s'ha encarregat de l'acompanyament des del punt de vista de la comunicació i el marqueting estratègic.Tot plegat «mostra que les cooperatives, amb la Federació al capdavant, disposen de moltes vies per finançar els seus projectes i no haver d'anar a parar a les entitats convencionals. Això pot fer possible que molts projectes tirin endavant si la gent per la por a endeutar-se», explica satisfet el responsable del Timbal.

De fet, abans que la nova instal·lació estigui en marxa, els efectes de la operaació ja es noten. El Timbal ha incrementat un associat i ha incorporat com a socis col·laboradors els treballadors de la casa, a més d'integrar com a socis de consum molts dels alumnes. Tot plegat ha fet que la gran família creada al voltant d'aquesta cooperativa estigui més unida que mai davant el salt endavant que es prepara.

Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

Etiquetas
stats