ICV proposa un bloc d'esquerres sense el PSC per a les europees de 2014
El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha proposat avui a les forces d'esquerra i socialdemòcrates, excloent-ne el PSC i el PSOE, un bloc electoral a la Unió Europea que disputi el poder a la dreta neoliberal a les eleccions europees de 2014 per a “canviar-ho tot”. Herrera ha llançat aquesta proposta durant la conferència que ha pronunciat al Fòrum Europa, on ha suggerit que per començar a treballar en aquesta fórmula “excepcional perquè el moment és excepcional” es podria començar per elaborar un programa “de mínims” en què tothom coincideixi.
No és fàcil però és “possible” i sobretot “necessari”, ha subratllat el líder d'ICV, qui veu possibilitat de trobada a donar suport a mesures com suprimir la reforma constitucional que van pactar el PSOE i el PP en la legislatura passada per prioritzar el pagament del deute, promoure una fiscalitat justa o donar suport a una “quitació del deute” als països del sud.
Exclou els socialistes d'aquesta iniciativa perquè no veu que sigui compatible formar part d'una gran alternativa d'esquerres i signar un acord de pacte amb el PP, com va fer el PSOE recentment. “Ho dic fins i tot amb certa tristesa; el PSC no planta cara a les polítiques d'austeritat i no em serveix” i per aquest motiu, ha argumentat, no és possible comptar amb els socialistes per aquest projecte.
Sí que li agradaria comptar, en canvi, amb Esquerra Unida, Equo, Compromís, ERC i la Chunta, entre d'altres, a part de partits europeus per sumar el màxim de forces d'esquerra per treure a la dreta de les mans el projecte europeu, ja que -ha lamentat- el problema és que la socialdemocràcia “no representa l'alternativa”.
A Europa, segons Herrera, hi ha tres opcions possibles: una que col·labora, com fa el PP; una altra que “s'hi rendeix”, que és la que exerceix la socialdemocràcia, i hi ha una tercera que es “rebel·la”, tal com ha explicat, i és en la qual es troba ICV i en què vol situar aquest front polític.
Per a Herrera, la 'troica' està plantejant una política “inútil” i “dura” que està destruint “gairebé tot” i que ha demostrat el fracàs de la gestió europea perquè només recomana “dolor”: menys sous, menys pensions i menys serveis públics. En definitiva, un escenari de “fracàs total”.
A aquesta situació cal afegir, segons ha dit, l'existència de governs “servents i aprofitats”, com el de Mariano Rajoy, a qui el que li demana la Unió Europea li serveix per fer qualsevol cosa i la “mesquinesa” -ha subratllat- arriba fins al punt de vincular les beques universitàries a una nota mitjana del 6,5 “expulsant els fills dels treballadors de la universitat”. S'atreveixen a “gairebé tot” perquè, segons la seva opinió, la crisi els dóna la coartada que els permet fer el que no han fet en “cap altra circumstància”.
En relació amb la qüestió de la independència catalana, Joan Herrera, ha posat l'exemple de les mobilitzacions al Brasil, que han tingut una resposta política, i és el que ha demandat també per a Catalunya. Però el que no pot ser, ha assenyalat, és que el Govern continuï tancat “amb pany i clau” després de les multitudinàries manifestacions en què s'ha demanat un encaix “diferent” a Espanya i si no s'atengui aquesta demanda, no es descarta l'opció de la independència.
Herrera no ha volgut fer de “pitonís” i imaginar que passaria davant d'un eventual “xoc de trens” entre el Govern espanyol i les reivindicacions catalanes, i s'ha limitat a afirmar que davant les contestacions “tan bèsties” de l'Executiu cal fer bé les coses i treballar en una sortida democràtica.
A la conferència, que ha estat presentada per l'exrector de la Universitat Complutense Carlos Berzosa, han assistit diputats d'IU, entre ells José Luis Centella i Gaspar Llamazares, el portaveu d'Amaiur al Congrés, Xabier Mikel Errekondo, el líder d'Equo, Juan López de Uralde, i el representant parlamentari de la Chunta aragonesista, Chesús Yuste.