Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Montoro dóna 15 dies a Catalunya i a onze comunitats per quadrar els seus comptes

Cristóbal Montoro i Oriol Junqueras

Oriol Solé Altimira

Oriol Junqueras va demanar marge per quadrar els comptes, però Cristóbal Montoro li ha negat. El ministre d'Hisenda va enviar aquest dimecres a la tarda una carta a les dotze comunitats que van superar l'objectiu de dèficit del 0,7% del PIB de l'any passat en què reclama mesures per complir amb l'estabilitat pressupostària. En concret, se'ls requereix a congelar la seva despesa i a “aprovar en el termini de 15 dies, la no disponibilitat de crèdits i a efectuar la corresponent retenció”.

Montoro ha assegurat en la carta que les comunitats poden complir amb l'objectiu de dèficit del 0,3% sense que això determini “una reducció de la despesa”. Segons el parer del ministre, doncs, no serà necessari cap retallada. N'hi haurà prou amb els recursos del sistema de finançament de 2016 per les comunitats autònomes -en el cas català ascendeixen a 17.359,87 milions d'euros-, amb els mecanismes extraordinaris de finançament de les autonomies 1.019,66 milions per Catalunya- i l'esmentada “retenció de crèdits” i la congelació de la despesa.

No obstant això, Montoro no ha esmentat en la carta quina quantitat de crèdits ha de retallar la Generalitat. Aquesta ha estat una de les crítiques que ha pronunciat el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, que ha insistit en la defensa dels serveis públics amenaçats per Hisenda. “No podem tancar ni un hospital ni una escola, ni ho farem per molt que el ministeri intenti traspassar les seves responsabilitats a les comunitats autònomes”, ha afirmat.

En aquest sentit, Junqueras ha instat Montoro a assumir la responsabilitat de les cartes que envia. “No aplicarem cap retallada. Si el ministeri vol venir a tancar un hospital, que vingui el ministeri”, ha assegurat el vicepresident.

“Entenem que la posició del ministre és difícil -ha dit Junqueras en referència a les negociacions per la investidura- però no pot ser una excusa per carregar constantment contra els serveis socials bàsics que són responsabilitat de les comunitats. No pot ser. És insuportable per la ciutadania i nosaltres estarem al costat del nostre ciutadans”, ha abundat Junqueras.

Les comunitats a les que Hisenda ha enviat cartes són Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Balears, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i el País Valencià.

Catalunya podrà complir amb el dèficit sense retallar? La comunitat va registrar un dèficit de més de 5.500 milions el 2015. D'aquests, 1.318 corresponen a inversions públiques d'exercicis anteriors a 2011 imputats al dèficit de l'any passat que ja no s'arrossegaran aquest any. A més, rebrà 1.862 milions més per la millora del finançament. Per Montoro, Catalunya pot complir amb el 0,3% sense retallar si reté crèdits i no incrementa la despesa.

No ho entén així la Generalitat. El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat a Catalunya Ràdio que les mesures instades per Montoro implicarien, com a mínim, una retallada de 1.000 milions d'euros. “Això vol dir tancar les presons de Cataliunya i tres dels principals hospitals de Catalunya durant un any. No té cap sentit”, ha exposat Aragonès. “El problema és polític i la solució ha de ser política, no comptable”, ha afegit.

D'altra banda, a la carta Montoro també ha recordat que la Llei d'Estabilitat Pressupostària (aprovada pel PP i CiU) autoritza al Govern, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, a prendre “les mesures necessàries per obligar la Comunitat Autònoma a l'execució forçosa” de les mesures oportunes per complir amb l'estabilitat pressupostària.

Etiquetas
stats