Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

La solidaritat amb la Barceloneta s’estén per Ciutat Vella

Manifestació al Raval contra la massificació turística al centre de Barcelona. / Jordi Molina.

Jordi Molina

Barcelona —

Nova demostració de solidaritat entre barris. L’esclat d’indignació sorgit a la Barceloneta està servint de metxa, com fa uns mesos va passar amb l’efecte Can Vies, per encendre reaccions paral·leles a altres barris de la ciutat. Aquest dimecres, tres accions independents han coincidit en assenyalar que el de la Barceloneta no és un conflicte aïllat, sinó un exemple més dels riscos que comporta el model de ciutat promogut pel Govern de Xavier Trias. Amb aquest denominador comú i amb lema #TotsSomBarceloneta, col·lectius diversos, associacions de veïns i veïnes i assemblees de barri del Raval, Gòtic i Casc Antic s’han concentrat en punts emblemàtics dels tres barris.

La concentració del Raval ha estat marcada pel sentit de l’humor amb una performance que ha parodiat el model turístic de la ciutat. Una actriu ha caricaturitzat la regidora Mercè Homs, interpretant una còmica Mercè Fongs, regidora d’un imaginari districte de Ciutat Paella, que ha animat als turistes de la zona a gastar-se tants diners com fos possible al Passeig de Gràcia. “No ens agraden els guiris pobres eh, volem guiris rics!”.

En la concentració, promoguda per l’Assemblea del Raval, s’han desgranat els tres principals punts d’acció per combatre l’actual model turístic. Miguel Martín, membre de l’assemblea, ha demanat, en primer lloc, l’abolició immediata de tots els pisos turístics. “El barri ha de ser per viure, no per fer-hi negoci”, ha dit. A més, ha demanat que no s’incrementin les places hoteleres de Ciutat Vella i, finalment, ha instat als diferents col·lectius a iniciar un debat per avançar cap a model de barri allunyat de l’explotació turística.

A la concentració s’hi ha sumat un ampli col·lectiu de prostitutes que s’ha volgut desmarcar del tipus de turisme que ha generat la crisi a la Barceloneta. Segons aquest col·lectiu, el consistori tracta les prostitutes “sense el respecte que mereix qualsevol veí que paga els seus impostos”, mentre que posa la “catifa vermella” als turistes. “La nostra professió sembla que els repugna, però quan anem al banc no ens demanen d’on surten els nostres diners”, ha etzibat la seva portaveu en un dels discurs que ha aixecat més aplaudiments.

La manifestació de tres potes d’aquest dimecres era la primera que celebraven els barris en solidaritat a la Barceloneta, sense la Barceloneta, que es manifestarà avui dijous. A l’acció del Gòtic, un dels portaveus de les entitats convocants, Xavi Ferrer, ha destacat l’èxit de la jornada –que ha aplegat un parell de centenars de persones entre totes les concentracions—. “La Barceloneta és només la punta de l’iceberg, el problema és de fons”, ha explicat a aquest mitjà Ferrer, que demana una Barcelona “inclusiva i amable amb el visitant, però compatible amb una vida i una economia enfocades al benestar dels barris i del veïnat”.

La solidaritat s’estén, els pisos turístics, també

Els manifestants que avui han sortit al carrer asseguren que l’excés de pisos turístics va en detriment de la identitat dels barris de la ciutat. De fet, tot i que Ciutat Vella ha estat el districte que més ha patit els excessos del turisme, des de fa temps, el problema s’ha estès per la ciutat. No gaire lluny, a l’altra banda del Paral·lel, al barri del Poble-sec, solidaritzat també en les mobilitzacions a través de la Plataforma Aturem el Pla Paral·lel, han denunciat l’increment de pisos irregulars. L'Eixample, Gràcia i determinades zones de Sant Martí també han vist com proliferaven aquest tipus d'establiments.

De fet, el diagnòstic és tan compartit entre els activistes de diferents barris, que aquest diumenge se celebrarà una primera assemblea amb representats d’altres lluites veïnals, com la del Poble-Nou , la Sagrada Família, l’Eixample Esquerra, el Poble-sec, o Gràcia. Fonts veïnals asseguren que és molt probable que d’aquestes reunions sorgeixi una plataforma d’entitats que treballarà amb una estratègia comuna per aturar i revertir el model turístic que, ara per ara, predomina a Barcelona.

L’Ajuntament mou fitxa

Les accions d’aquest dimecres arriben el mateix dia en què l’Ajuntament de Barcelona ha pujat el to de tolerància zero amb el turisme de borratxera. De moment, però, les mesures que s’han presentat, que passen per més control administratiu i més pressió policial, no satisfan ni als grups de l’oposició ni, molt menys, als veïns. Segons el consistori, actualment, hi ha 7.854 pisos d'ús turístic amb llicència a tot Barcelona, una xifra que contrasta amb les del 2010, quan la suma era, només, de 2.350 pisos.

Fonts de l’Ajuntament expliquen el motiu d’aquest increment. I és que les successives moratòries de pisos turístics han tingut un efecte contrari. Més que aturar l’aparició de més pisos il·legals, s’ha disparat la xifra de pisos turístics sense llicència. Un dels darrers fenòmens l’hem vist al mateix Port de Barcelona, on apareixien turistes, fins i tot, de dins de petites embarcacions que s’estan llogant per allotjar visitants. Una pràctica que no encaixa dins de l’etiqueta il·legal, ja que és del tot inèdita i no existeix cap marc legal perquè l’autoritat portuària o la policia puguin intervenir-hi.

Entre els manifestants, entre els quals destacaven membres de la Federació d’associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), com Lluis Rabell, s’ha demanat a l’Ajuntament que faci servir els mecanismes que té per multar –entre 9.000 i 90.000 euros– els propietaris d'aquests negocis. Tot i així, i més enllà dels mecanismes de control dels pisos turístics, els activistes han insistit en condemnar un model de turisme que beneficia les grans empreses i lobbies vinculats a aquest sector, en detriment de la vida dels ciutadans del districte.

Etiquetas
stats