Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat sancionarà els pisos buits molt per sota del que permet la llei

El Bloc Salt, un edifici buit que va ser ocupat per la PAH de Girona / CARLES PALACIO

João França

Més de 136 ajuntaments ja han aprovat una moció impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca per tal de multar els pisos buits en aplicació de la llei catalana del dret a l'habitatge. Ara el govern de la Generalitat fa públic el seu avantprojecte de llei de l’impost sobre els habitatges buits que estableix noves sancions notablement inferiors al que permet la legislació vigent.

El text preveu que el govern pugui cobrar un impost d'entre 500 i 1.650 euros als propietaris d'habitatges que portin més de dos anys desocupats “sense causa justificada”. En canvi, la llei en vigor, aprovada pel tripartit, contempla multes que poden arribar als 900.000 euros per habitatge. No obstant, aquesta mesura no ha estat mai aplicada per la Generalitat.

Donat que fins ara el govern no aplicava cap tipus de sancions, des de la PAH celebren la mesura i la consideren una victòria més de la lluita pel dret a l'habitatge. “Celebrem que la Generalitat faci un pas endavant i es decideixi a aplicar el que ja és un clam popular, però considerem que la mesura arriba tard”, assegura Mercè Pidemont, membre de la PAH que forma part de la comissió que ha portat les mocions als ajuntaments. “L'actitud dels ajuntaments demostra que les altres administracions ja s'han començat a moure i de forma més eficient”, afegeix.

L'activista explica que, tot i que positiva, “la mesura per si sola és insuficient”. “Si realment volen mobilitzar el parc d'habitatges buits haurien de donar suport a les mocions de la Plataforma, que són complementàries a aquest projecte”, assegura. Tot i que l'avantprojecte de llei estableix bonificacions per a les entitats que disposin d'habitatges en lloguer assequible, Pidemont remarca que “simplement grava els pisos buits, no emplaça els bancs a posar els pisos a disposició d'un parc d'habitatge social”.

La llei del dret a l'habitatge, retallada per CiU

A més de plantejar mesures per posar els pisos buits a disposició d'un lloguer assequible, la llei del dret a l'habitatge de Catalunya, aprovada el 2007, també contemplava altres mesures com el lloguer forçós o l'expropiació temporal en cas d'incompliment de la funció social de l'habitatge. No obstant, aquests articles de la llei, similars a la famosa legislació aprovada pel govern d'Andalusia, van ser eliminats pel govern de CiU amb el suport del PP entre les mesures de la llei Òmnibus.

El que encara manté la legislació, i que ara comencen a aplicar alguns ajuntaments, és la possibilitat de sancionar com a infracció molt greu el fet de mantenir desocupat d'un habitatge després que l'Administració hagi adoptat les mesures establertes per evitar la desocupació permanent. La multa pot ser de fins a 900.000 euros si la imposa la Generalitat, 500.000 si ho fan els els ajuntaments de més de 100.000 habitants o de 250.000 si ho fan els de més de 5.000.

“És una llei aprovada des del 2007 de la qual hi ha un desconeixement absolut i que ningú havia aplicat”, remarca Pidemont. “Nosaltres ens hem dirigit als ajuntaments, hem demanat que l'apliquessin i hem tingut una resposta més que positiva, i també ens vam dirigir a la Generalitat, però aquí no hem tingut resposta”, afirma.

Un impost en comptes d'una multa

Sembla ser, amb la presentació d'aquest avantprojecte, que la Generalitat no té intenció d'aplicar les sancions que estableix la normativa actual i ha optat per crear un impost específic. Serà una taxa progressiva i creixerà en proporció al nombre d'habitatges buits en propietat. Les entitats que tinguin fins a 120 habitatges buits, pagaran 500 euros anuals per pis, les que tinguin entre 120 i 600, pagaran 825 euros, i les que en tinguin més, 1.650 euros.

Pel que fa a les quantitats, l'activista de la PAH afirma que “tot i que pel ciutadà de a peu puguin semblar quantitats molt elevades, pels bancs és xatarra”.

Per altra banda, la llei incorpora bonificacions d'aquest impost en relació al percentatge d'habitatges que la propietat destini al lloguer assequible, que poden anar del 10% al 75%, en cas que posi a disposició més del 40% dels seus habitatges.

Estaran exempts de l'impost els immobles més grans de 120 m2, els que siguin propietat de l'administració, els que estiguin en àmbits considerats d'escassa demanda, els que ja estiguin destinats a programes de lloguer social i els pisos turístics que compleixin amb la normativa específica.

L'avantprojecte no passa per alt les mesures ja aprovades per diversos ajuntaments catalans per multar els habitatges buits i marca que s'establiran mesures compensatòries o de coordinació en aquests casos.

Etiquetas
stats