Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La pressió pel dret a l'habitatge i contra la pobresa energètica entra al Parlament en forma d'ILP

Concentración de la PAH / Enric Català

Siscu Baiges

Barcelona —

Els promotors de la iniciativa legislativa popular contra els desnonaments i la pobresa energètica, coneguda com ILP Habitatge, han entregat al Parlament, aquest matí, 143.380 firmes perquè es tramiti de forma urgent i es pugui aprovar en el termini d’un mes. “No podem esperar ni un dia, no podem esperar que hi hagi un nou Parlament”, ha dit Carlos Macías, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, un dels col·lectius que impulsa a aquesta ILP. L’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica són els altres dos grups que l’han promogut.

Poc abans d’entregar les firmes –de les quals l'Idescat n'ha validat 67.951, en qualsevol cas per sobre de les 50.000 necessàries-, portaveus d’aquestes entitats i de la Taula del Tercer Sector Social, de l’Assemblea Nacional de Catalunya i del Col·lectiu de Bombers han explicat les seves raons per donar-li suport. Els promotors de la ILP Habitatge han justificat la presència d’aquests tres representants, perquè “són referents de les entitats sobiranistes, del tercer sector i dels professionals que viuen en primera fila la situació d’emergència social i pobresa energètica”.

La tramitació d’urgència serà possible perquè només s’hi oposa el Partit Popular. En canvi, l’aprovació de la ILP ja és més dubtosa perquè té l’oposició de CiU i PP, que poden bloquejar-la. Maria Campuzano, de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, ha recordat que una setantena de municipis han aprovat mocions favorables a aquesta iniciativa, dels quals 26 estan governats per Convergència i Unió. L’aritmètica parlamentària deixa els partidaris de la ILP a dos escons de la majoria suficient. Per això, els seus promotors han enviat cartes als diputats i diputades convergents i populars amb l’esperança que, com a mínim, dos d’ells trenquin la disciplina de vot en aquesta qüestió.

Carlos Macias ha reclamat valentia al president de la Generalitat, a qui ha acusat d’arrenglerar-se fins ara amb les polítiques d’aparador adoptades pels governs català i espanyol davant els desnonaments i la pobresa energètica. A més, ha anunciat la posada en marxa d’un “comptador de la vergonya”, que anirà recordant com augmenta el nombre de desnonats i afectats per la pobresa energètica, dia a dia. Els impulsors de la ILP Habitatge estan elaborant un informe per avaluar el nombre i grau d’afectació de les persones que pateixen aquesta problemàtica que donaran a conèixer el proper 18 de juny. Actualment, calculen que cada dia hi ha 43 desnonaments i 433 talls de subministraments bàsics. “El que pateixen aquestes persones és comparable a una tortura”, ha dit el representant de la PAH.

Etiquetas
stats