Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas respon al PSC i a Duran que les terceres vies “no han funcionat”

Mas afirma que l'Estatut ja va ser una tercera via i que va fracassar.

catalunyaplural.cat/Agències

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat aquest dijous tant als socialistes com el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que les propostes de terceres vies “no han funcionat” en la relació entre Espanya i Catalunya. Ho ha dit en el Debat de Política General en resposta al líder del PSC, Pere Navarro, en què ha fet al·lusió explícita tant als socialistes catalans com el PSOE, i també a Duran, que aquesta setmana ha parlat sobre el nou encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya que proposa.

D'aquesta manera, Mas es mostra inamovible i evidencia les contradiccions existents amb el que és ni més ni menys que secretari general de CiU, Duran i Lleida, que aquesta setmana va escriure un article a 'La Vanguardia' en què demanava una “tercera via” que no conduís a Catalunya a la ruptura amb Espanya però que tampoc suposés la permanència en l'actual statu quo. D'aquesta manera el líder d'UDC coincidia amb el posicionament plantejat pels socialistes.

Però per a Mas la reforma de l'Estatut de 2006 va ser una d'aquestes terceres vies, així com els que es van aprovar durant la II República i en la Transició, i creu que van fracassar: “Si haguessin funcionat fa 5, 15, 70 o 80 anys no seríem on som”, i ha recalcat que els que s'inclinaven llavors per la ruptura no eren socialment majoritaris. “Portem cent anys de decepcions”, ha sentenciat.

Mas també s'ha dirigit al PSOE, a qui acusa de tenir sempre “molt bones intencions” pel que fa a la reforma de la Constitució per trobar un millor encaix de Catalunya, però que no les porta a la pràctica.

Navarro: “No es pot dir que no hi ha ningú a l'altre costat”

Les paraules de Mas responien a la intervenció del líder del PSC, Pere Navarro, qui ha reclamat al president que no vegi el PSC com “adversaris a vèncer en el camí cap a la consulta”, sinó com a aliats per buscar solucions a l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya. “Els socialistes estem tant o més cabrejats que vostè o que els milers de catalans que van sortir al carrer l'11 de setembre. Volem canviar radicalment la situació”, ha continuat Navarro, que ha insistit que treballarà per una consulta legal i acordada amb l'Estat.

El líder del PSC ha recomanat a Mas que, en lloc de viatjar tant a Brussel·les -on no creu que generi confiança-, visiteu més altres territoris de l'Estat: “No es pot dir que no hi ha ningú a l'altre costat perquè no és cert”. Navarro assegura que ha trobat a molta gent disposada a construir una Espanya federal o “una tercera via” -en al·lusió a Josep Antoni Duran (UDC)-, i ha reivindicat que el PSC parla des de fa anys d'un model en què els catalans puguin decidir la seva relació amb la resta de l'Estat i que comporti més recursos per a Catalunya i més respecte a la llengua i cultura.

Etiquetas
stats