Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Federalistes d’Esquerres presenta el federalisme com a tercera via “real” per evitar la ruptura

L'acte de presentació de Federalistes d'Esquerres. (Foto: Cristina Palomar)

Cristina Palomar

Barcelona —

Hi ha espai a Catalunya per encabir-hi una opció política alternativa a l’independentisme i al centralisme uniformitzador que eviti la ruptura amb Espanya? Un grup d'intel·lectuals catalans agrupats en l’associació Federalistes d’Esquerres n'està convençut, i avui ha organitzat a l’Ateneu Barcelonès el primer dels seus actes públics en defensa del federalisme amb un éxit de públic tan inesperat que ha desbordat els organitzadors.

Amb el títol Catalunya-Espanya: parlem-ne, Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia de la UB; Carme Riera, escriptora i catedrática de Literatura de la UAB; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB i José Antonio Zarzalejos, periodista; han analitzat en una taula rodona moderada per la periodista Milagros Pérez Oliva com s’ha arribat a la situació actual de xoc de trens i han defensat la solució del federalisme com a tercera via “real” davant els “defensors de l’statu quo” i “el soroll i la il·lusió” del dret a decidir.

Els ponents han coincidit a identificar com a detonant de les aspiracions independentistes actuals i del creixent convenciment social que l’única solució és la ruptura amb Espanya la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i les pressions polítiques que la van precedir. Segons Botella, “el punt d'inflexió va ser la sentència del Constitucional perquè es va basar en el principi de la desconfiança per carregar-se l’Estatut i això va portar els catalans a pensar: hem fet les coses com les havíem de fer i ha acabat tot molt malament”. A aquest argument, Zarzalejos hi ha afegit que “el llaç emotiu amb la Transició ja no funciona perquè Catalunya té el percentatge més elevat de població nova que no va votar la Carta Magna” i ha lamentat la “falta d’empatia” d’Espanya amb el fet català. “Les asimetries senten bé a Espanya”, ha recordat mentre que Riera ha lamentat la situació de desventatge de la llengua catalana.

La incapacitat dels partits polítics clàssics espanyols a l'hora de donar una resposta en positiu al conflicte per la seva herència jacobina i la utilització dels mitjans de comunicació públics catalans per transmetre el missatge que l’única sortida possible és la independència han estat retrets constants durant el debat. “Hi ha un moviment, un magma format per diferents entitats que està substituint el paper dels partits i s’està produint una gran volatilitat de les propostes polítiques, que caduquen a gran velocitat”, ha lamentat Cruz mentre que Riera ha comparat l’enfrontament Catalunya-Espanya amb un partit de futbol entre el Barça i el Real Madrid per la “visceralitat” del discurs.

Malgrat un panorama tan poc engrescador, tant Cruz com Botella s’han mostrat convençuts que a Catalunya hi ha una gran majoria partidària del federalisme i que s’amaga intencionadament. “La meva sospita és que els federalistes són majoria, però no trobo ni mitjans de comunicació ni partits que ho transmetin. Hi ha un gran buit entre un grup de gent molt ben organitzat i una petita minoria que defensa l’status quo” ha remarcat Botella mentre que Cruz ha definit l’opció federal com a “una via política transitable davant el soroll i la il·lusió del dret a decidir”.

A l’acte organitzat per Federalistes d’Esquerres –una associació sorgida l’any passat per defensar l’estat federal que aplega gent de diferents sensibilitats polítiques- hi han assistit més de 500 persones, moltes d’elles dirigents del PSC, de l’extinta Ciutadans pel Canvi i d’ICV-EUiA. Les tres sales habilitades per seguir la posada de llarg oficial de l’entitat s’han quedat petites i els organitzadors han hagut d’instal·lar una televisió al mateix pati de l’Ateneu perquè molta gent s’ha quedat al carrer.

Etiquetas
stats