Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carmen Alborch, una vida d’activisme, art i feminisme

Exposició sobre Carmen Alborch.

Lucas Marco

0

Carmen Alborch (Castelló de Rugat, 1947 - València, 2018) va deixar una empremta perdurable en la societat i en la cultura valenciana. Feminista, crítica i amb un tarannà esplèndid, Alborch protagonitza una mostra en el Centre del Carme de Cultura Contemporània que repassa el seu recorregut vital a través de nombroses fotografies, la seua col·lecció d’art i fins i tot alguns dels vestits del dissenyador Francis Montesinos que va lluir l’exministra de Cultura i exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). L’exposició, inaugurada dijous amb l’assistència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig , ha sigut comissariada per l’historiador Salvador Albiñana i el publicista José Vicente Plaza, tots dos amics íntims de Carmen Alborch.

Gràcies a la col·laboració de la família de l’exministra, la mostra abunda en nombrosos testimoniatges gràfics, records, llibres i aventures diverses. Albiñana ha explicat que l’exposició es basa en el llibre La ciudad y la vida, en què Alborch “entrellaçava la història de València, la seua història i la dels seus amics i les seues conviccions feministes”. “Carmen va ser una dona entusiasta de la vida”, ha afirmat l’historiador, que ha destacat la seua “versatilitat”. “Quan Carmen entrava en algun lloc, es notava i en aquesta sala es nota”, ha dit la directora general de Cultura, Carmen Amoraga. 

El comissari de la mostra ha recordat que Alborch, una dona elegant per definició, “va canviar la percepció de la moda en el món de la política”. Rafa Alborch, germà de l’exministra, ha expressat la seua satisfacció per poder “compartir el llegat de Carmen”. La seua biblioteca va ser donada a la Universitat de València (va ser degana de la Facultat de Dret) i el seu armari va ser donat al Museu del Vestit de Madrid. 

“Ordenar i documentar el llegat de Carmen és una tasca agraïda”, ha dit el seu germà. Rafa Alborch també ha agraït que el procés d’elaboració de l’exposició ha servit per a les tasques de conservació de les obres i dels documents de l’exdirectora de l’IVAM i exsenadora del PSOE. 

La mostra, que inclou un documental i un catàleg amb 40 col·laboracions, serveix d’“homenatge a la generació de Carmen”. El recorregut per la vida de Carmen Alborch, una figura imprescindible de la cultura valenciana, es remunta a la dècada del 1960, quan inicia els estudis de dret i acaba el 2015 amb l’abandó de la política i el seu breu reingrés a la Universitat de València. Entremig, Alborch va dirigir l’IVAM, va ser nomenada ministra de Cultura del Govern de Felipe González i fins i tot es va enfrontar, sense èxit, a la totpoderosa alcaldessa Rita Barberá. En la seua última aparició pública, el 9 d’octubre de 2018 amb motiu de l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, Alborch va reivindicar el compromís que va mantindre durant tota la vida: “El feminisme hauria de ser declarat patrimoni de la humanitat”, va dir ja molt malalta. 

“Carmen mai se n’ha anat, perquè la recordem tant que està amb nosaltres”, ha dit emocionada Carmen Amoraga. 

Etiquetas
stats