Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Comissió Europea elogia a l’Agència Valenciana Antifrau com a “exemple” local de lluita contra la corrupció

Seu de l'Agència Antifrau a València.

Lucas Marco

0

Un informe de la Comissió Europea elogia el “rigor” de l’Agència Valenciana Antifrau (AVA), l’organisme que dirigeix Joan Llinares, com un “exemple” en l’àmbit de la governança local de lluita contra la corrupció.

El Manual de bones pràctiques en la lluita contra la corrupció, elaborat per Oksana Huss, Mike Beke, Jan Wynarski i Brigitte Slot i acabat de publicar, dedica un apartat específic a l’AVA i avala la seua dedicació a l’àmbit de la prevenció i de l’educació. També destaca la bústia de denúncies anònimes que Antifrau manté per als whistle blower (alertadors).

L’informe ressenya la creació, el 2016, de l’organisme per a “combatre la corrupció política sistèmica”. La Comissió Europea emmarca el naixement d’Antifrau en la “pobra reputació” que arrossegava la Comunitat Valenciana a causa dels “escàndols de corrupció” després de dues dècades de governs del PP. El “consens entre les forces polítiques” i l’objectiu de “promoure una bona imatge” van propiciar un “marc holístic de reformes”, afig l’informe.

En definitiva, l’AVA és “un exemple d’agència anticorrupció a escala local de govern amb l’objectiu d’abordar la corrupció sistèmica”, conclou el manual. “Hi ha una consciència cada vegada més gran que el nivell local de governança s’ha descurat en l’agenda anticorrupció”.

“A escala local, la proximitat dels polítics als ciutadans és estreta i la interacció entre ciutadans i autoritats és més directa”, recorda la Comissió Europea. “Per tant”, adverteix, “l’experiència de la corrupció a escala local pot soscavar la confiança en la societat fins i tot més que a escala nacional”.

El manual repassa la creació legislativa de l’agència, així com l’estructura i les funcions. “L’àmbit de competències d’AVA comprén totes les administracions públiques valencianes, els seus sectors públics respectius, les corporacions de dret públic, les universitats, els partits polítics, els sindicats i les associacions empresarials”, a més de “qualsevol empresa que siga contractista o subcontractista de les administracions públiques valencianes en relació amb els contractes públics que subscriga i qualsevol receptor de fons públics d’aquestes administracions”.

Bústia de denúncies que “garanteix la confidencialitat”

L’informe també ressalta la bústia de denúncies d’Antifrau: “L’aplicació garanteix la confidencialitat i, si escau, l’anonimat dels denunciants, la recepció i la remissió de documents, així com la traçabilitat de les denúncies”. L’eina, vital per a la tasca de l’organisme, “és auditada periòdicament davant possibles intrusions o interferències”.

“El rigor del treball de l’agència, tant en prevenció com en investigació, ha sigut àmpliament reconegut per moltes administracions”, indica el manual. El 2021, postil·la, les actuacions de l’AVA “van traure a la llum una quantitat defraudada de 23 milions d’euros”.

Etiquetas
stats