Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

Els efectes del canvi climàtic a la Comunitat Valenciana: setembre va ser 1,5 graus més càlid i va ploure un 24% menys

Gràfica amb les temperatures diàries al setembre en la Comunitat Valenciana.

Miguel Giménez

València —

0

El setembre del 2022 ha sigut molt càlid a la Comunitat Valenciana, amb una temperatura mitjana de 22,2 graus centígrads –1,5 graus superior a la de la climatologia de referència (20,7 °C)– i unes precipitacions acumulades de 46 litres per metre quadrat, cosa que suposa un 24% inferior a la mitjana d’aquest mes. Així es desprén de les dades recollides per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Segons ha publicat la delegació d’Aemet a la Comunitat Valenciana a través del seu perfil de Twitter, la primera quinzena de setembre va ser “extremadament càlida”, mentre que en la segona meitat del mes les temperatures van anar normalitzant-se progressivament. Segons les dades registrades per l’agència, el mes passat va ser el segon setembre més càlid del segle, després del del 2014.

Des de l’Agència apunten que la màxima anomalia de temperatura s’ha produït en el litoral, on observatoris amb sèries llargues, com els de les capitals, han registrat una temperatura mitjana molt pròxima al rècord. A Castelló de la Plana, el mes passat va ser, juntament amb el del 2014, el més càlid; a València, amb segle i mig de xifres, és el segon més càlid després del del 2014; mentre que a Alacant es van registrar les temperatures més altes des del 1990.

Els nou primers mesos de l’any, entre gener i setembre, són els més càlids en el territori valencià des del 1950 almenys, superant el mateix període dels anys 2014 i 2020, expliquen.

Registre de pluges

Quant a les precipitacions, i malgrat al dèficit registrat, hi hagué pluges torrencials molt focalitzades en el litoral la matinada del 18, la vesprada del 25 i la matinada del 26. La matinada del dia 18 es van produir precipitacions intenses en els litorals de Castelló (molt pròximes a la costa) i Alacant (van arribar a descarregar amb més intensitat en les serres litorals de la Marina Alta i la Marina Alta, i es van acumular fins a 135,8 litres per metre quadrat en la localitat de Benissa).

Pel que fa a les tempestes de la vesprada del 25 i la matinada del 26, van ser més generalitzades, i van arribar a intensitat torrencial a la Marina Alta i la Safor.

Etiquetas
stats