Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat de Catalunya assumirà el premi Guillem Agulló suprimit pel PP i Vox a les Corts Valencianes

Guillem Agulló mostra una fotografia del seu fill, assassinat per un grup de neonazis el 1993.

Pau Rodríguez

0

La Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dimarts que assumirà l'organització del Premi Guillem Agulló que lliuraven les Corts Valencianes i que ha estat recentment suprimit per PP i Vox. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que es faran càrrec del guardó fins que el parlament valencià decidisca recuperar-lo.

La decisió, ha assegurat Plaja, es fa d'acord amb la família de Guillem Agulló i amb els impulsors del premi. Des del seu assassinat el 1993 a les mans d'un neonazi, aquest jove de Burjassot s'ha convertit en un símbol de l'antifeixisme. “Som conscients que és més que un guardó, per la qual cosa representa la seua figura per a la lluita antifeixista”, ha manifestat la portaveu del Govern català.

El premi es va començar a lliurar des de les Corts Valencianes el 2016 per iniciativa del llavors president de la institució, Enric Morera, i va rebre el suport de tota la Cambra, inclòs el PP. El premi ha anat destinat des d'aleshores a persones i col·lectius que destaquen pel seu activisme contra els delictes d'odi.

“Vuit anys després que el ple de les Corts Valencianes llegira la declaració institucional per recuperar la seua memòria, ara una majoria parlamentària a qui molesten les reivindicacions antifeixistes ha decidit eliminar un premi que és un símbol contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d'odi”, ha lamentat Plaja. Amb la mateixa finalitat, però celebrat a Catalunya, el premi comptarà amb un jurat que inclourà la família d'Agulló, el mateix expresident de les Corts Enric Morera, o l'exdiputat de la CUP David Fernández.

L'oposició a les Corts Valencianes, formada per PSPV i Compromís, s'ha mostrat indignada per la supressió del premi. La decisió, a proposta de Vox, ha coincidit a més amb l'agressió a un casal antifeixista a Castelló que ha deixat un home de 32 anys a la UCI.

Etiquetas
stats