Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El incremento de ataques a políticos desata las alarmas en Europa
Radiografía de ERC: el núcleo de Junqueras contra los renovadores sin líder
Opinión - Contra la política del odio. Por Esther Palomera

L'home assassinat a La Vila Joiosa és el desertor rus al qual el Kremlin considera “un cadàver moral”

Imatge d'arxiu del pilot rus Maksym Kuzminov durant una conferència de premsa a Kíev, després de desertar territori ucraïnès, el mes d'agost passat.

EFE

0

L'home assassinat a trets el 13 de febrer passat al garatge d'una urbanització de la Vila Joiosa (Alacant) és Maxim Kuzmínov, el pilot rus que va desertar l'agost passat per entregar-se a l'Exèrcit ucraïnès amb l'helicòpter que pilotava, han confirmat fonts pròximes a la investigació.

Des d'un primer moment la Guàrdia Civil va investigar el que va passar a la Vila Joiosa com un ajust de comptes, ja que la víctima va rebre a la rampa del garatge de la urbanització de La Cala mitja dotzena d'impactes de bala i, segons testimonis presencials , posteriorment el vehicle en què van fugir els assassins va passar per sobre del cos.

Tot i que la documentació que es va trobar del mort a la Vila Joiosa no correspon amb la de Kuzmínov, perquè acreditava que era d'un individu de 33 anys de nacionalitat ucraïnesa, les fonts consultades per EFE han aclarit que es tracta del pilot que va desertar de les tropes russes.

“Era un traïdor”

El cap del Servei d'Espionatge Exterior de Rússia, Serguei Narishkin, ha assegurat avui que Maxim Kuzmínov, el pilot rus que va desertar en un helicòpter Ucraïna i va ser assassinat a Espanya, era un “traïdor”. “Aquest traïdor i criminal es va convertir en un cadàver moral en el moment que va planejar el seu brut i terrible crim”, va dir Narishkin, segons informa l'agència oficial russa RIA Nóvosti. Narishkin va afegir: “A Rússia se sol dir: sobre els morts o es parla bé o no es parla”.

Quan la televisió pública russa va informar a l'octubre sobre la deserció, el reporter va avançar que l'ordre de liquidar el pilot ja havia estat impartida. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar durant la seua roda de premsa telefònica diària que no té coneixement que les autoritats espanyoles informàren Moscou sobre els fets.

Aquest dilluns el mitjà ucraïnès Kyiv Post va informar que el representant de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Andrí Iussov, havia confirmat la mort del pilot, encara que no va esmentar el lloc de la trobada del cos.

Una font del GUR va declarar un altre mitjà ucraïnès, Ukrainska Pravda, que el pilot va morir tirotejat i que a prop del seu domicili es va trobar un cotxe calcinat que podria haver estat utilitzat pels assassins, extrem aquest últim que coincideix amb el que va passar al crim de la Vila Joiosa perquè poc després es va trobar el cotxe en flames, suposadament usat pels agressors en la seua fugida, a la veïna localitat de El Campello.

Contactat per la intel·ligència enemiga

Segons la font citada del GUR, Kuzminov havia decidit vindre a viure a Espanya en comptes de quedar-se a Ucraïna. La deserció del rus es va donar a conèixer el setembre de l'any passat quan el GUR ucraïnès va publicar unes imatges en les quals el pilot –que aleshores tenia 28 anys– explicava com va ser contactat per la intel·ligència militar enemiga, que li va oferir passar-se al costat ucraïnès a canvi de diners i protecció.

Al vídeo es pot veure l'aterratge de Kuzmínov amb el seu helicòpter, un Mi-8 de combat, en una base militar de la regió de Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna i fronterera amb Rússia. Segons va informar al seu moment el cap del GUR ucraïnès, Kirilo Budánov, Kuzmínov va creuar la frontera volant per baix de l'àrea de detecció dels radars juntament amb altres membres de la tripulació que no sabien dels plans del pilot i van morir quan intentaven fugir després de l'aterratge.

Budánov també va explicar llavors que la intel·ligència militar ucraïnesa havia aconseguit treure de Rússia la família del pilot desertor. Kusminov no volia anar a la guerra.

El pilot rus Maxim Kuzminov, trobat mort a Espanya, no volia anar a la guerra i va acabar volant amb el seu helicòpter Mi-8 a Ucraïna en una operació conjunta amb el servei d'intel·ligència d'aquest país.

El pilot, de 28 anys, es va graduar de l'Escola d'Aviació de Sizran, al sud de Rússia. Va ser destinat a servir a l'Extrem Orient rus, on entre els seus companys tenia fama de ser una “persona tranquil·la” i demanar “treball pacífic”, operacions de càrrega que no tinguessin a veure amb missions militars, segons el canal de Telegram rus Baza.

Els seus amics diuen que Maxim tenia “por de morir a la guerra” i volia deixar l'Exèrcit fins i tot abans del començament de la guerra a Ucraïna, però “no el deixaven”. A més, al pilot li terroritzava la idea de ser capturat a Ucraïna.

Els companys del pilot asseguren que la seva nòvia, que no estava al corrent dels seus plans, es va quedar a Vladivostok, a l'extrem orient rus. D'acord amb Baza, la mare de Kuzmínov també hauria abandonat Rússia abans que el seu fill desertara a Ucraïna amb el seu helicòpter, cosa que va passar l'estiu del 2023.

Una vegada a Ucraïna, a on va volar sense que els altres dos membres de la seua tripulació se'n adornaren del seu destí i que van ser abatuts després de negar-se a rendir-se, Kuzmínov va dir que no volia veure's involucrat en crims de guerra i va demanar a altres pilots russos que seguiren el seu exemple.

Va dir que es va posar en contacte amb els representants de la intel·ligència militar ucraïnesa, que després van garantir la seua seguretat, li van oferir nous documents i una compensació de mig milió de dòlars abans de planificar l'operació.

Una deserció planejada

Kuzmínov va prendre la decisió final mentre volava a les proximitats de la frontera entre Rússia i Ucraïna el 9 d'agost. Després va guiar l'helicòpter a través de la frontera a una altitud extremadament baixa. “Aparentment, durant 3 o 4 dies ningú (a Rússia) va entendre el que em va passar. Vaig aterrar i em van rebre (a Ucraïna)”, va dir.

Segons el vídeo difós per Kíev, Kuzminov va resultar ferit després de l'aterratge, però se li va oferir assistència mèdica a temps. Durant l'enregistrament del vídeo, el pilot i la seua família eren a Ucraïna, segons la intel·ligència militar d'aquest país. Mentrestant, a Rússia, el Comitè d'Instrucció militar va incoar una causa per “traïció” contra Kuzminov i els familiars dels seus dos companys que van ser assassinats després de l'aterratge a Ucraïna van demanar que pagués amb la vida pel que va fer.

“Si Maxim realment va fer el que va fer, espere que el troben i el maten”, va dir la dona d'un dels navegants de l'helicòpter, citada per la televisió russa. Els companys de tripulació de Kuzmínov van ser condecorats post mortem per les autoritats russes.

Etiquetas
stats