Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra adverteix que el govern del Botànic “farà pinya” contra els pressupostos de l’Estat “si hi ha retallades”

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en roda de premsa

Adolf Beltran

València —

“El Consell té un full de ruta. Si hi ha retallades, no hi estarà d’acord”, ha advertit aquest divendres Mónica Oltra sobre la posició del Govern valencià davant dels pressupostos generals de l’Estat del 2017 que Mariano Rajoy, president en minoria, intentarà tirar endavant amb el suport dels diputats socialistes en el Congrés.

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, davant d’una pregunta sobre la possibilitat que es repetisca, amb relació als comptes de l’Estat, la divisió de posicions entre Compromís i el PSOE que ha tingut lloc en la investidura de Rajoy, ha insistit en el fet que el govern format pels dos partits i que presideix el socialista Ximo Puig “ha fet pinya” i continuarà unit en les seues reivindicacions contra el Govern central.

El Govern valencià hi estarà d’acord si hi ha inversions territorialitzades que complisquen amb la Comunitat Valenciana i en la mesura que puguen encaixar-se les previsions pressupostàries d’acord amb el que recull el Pacte del Botànic, signat pel PSPV-PSOE, Compromís i Podem, ha afegit Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell. “Si hi ha retallades, no hi estarem d’acord”.

La vicepresidenta ha criticat la composició del nou Govern de Rajoy perquè no “dóna exemple” pel que fa a la presència equilibrada d’homes i dones, ja que no arriba ni al 40% que estableix la Llei electoral. “S’ha perdut l’oportunitat de llançar un missatge a la societat”, ha indicat. “La no-presència valenciana”, ha afegit, “no per ser esperada és menys dramàtica”. “No hi comptem per al Govern d’Espanya”, ha constatat Oltra, que ha al·ludit a la “irrellevància del PP de la Comunitat Valenciana”.

Sobre la continuïtat de Cristóbal Montoro en Hisenda, la vicepresidenta ha recordat la seua incapacitat per a “cultivar consensos” i ha assenyalat que la Generalitat exigirà al nou Govern “un finançament constitucional”, les inversions que corresponen als valencians, la reducció del deute acumulat pel finançament autonòmic insuficient, el pagament del 50% d’aportació al sistema de la dependència que no es compleix i el dels 300 milions d’euros de deute sanitari que reclama l’Administració valenciana. “Les comunitats autònomes som tan estat com el Govern d’Espanya”, ha reivindicat Oltra.

Sobre la nova ministra de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, amb què ha coincidit en dos debats televisius, ha dit que té “bon feeling, d’entrada” i ha expressat la seua sensació que “té sensibilitat per als temes socials”.

En referència a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que assumeix en el nou gabinet de Rajoy les relacions amb les comunitats autònomes, Oltra ha assegurat que en la mesura que “interioritze que la diversitat territorial és una oportunitat i no un problema milloraran les relacions” amb el Govern valencià.

Etiquetas
stats