Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

A la Valenciana albira un “moment històric” diumenge que ve

Joan Baldoví, Àngela Ballester i Ricardo Sixto fan balanç de la campanya electoral

Miguel Giménez

València —

“Tinc bones sensacions, crec que empatarem o superarem en escons el PP el diumenge”. Així s’expressava Joan Baldoví (Compromís), el cap de llista per València al Congrés per A la Valenciana, el qual, juntament amb Àngela Ballester (Podem) i Ricardo Sixto (Esquerra Unida) ha fet balanç de la campanya electoral que s’acaba d’ací a unes hores i que tindrà com a desenllaç definitiu les eleccions generals de diumenge que ve.

En paraules de Ballester, el resultat del 26J pot ser “històric”, ja que segons apunta estan “tocant amb els dits” superar el Partit Popular, “una cosa que no solament notem nosaltres”. No obstant això, ha apuntat el número u de la coalició valenciana que a partir del dilluns 27 recordaran a la resta dels partits tot el que han dit a la Comunitat Valenciana sobre el finançament autonòmic o la millora de les inversions: “Nosaltres portarem el ‘problema valencià’ a Madrid”.

Des d’A la Valenciana es mostren molt esperançats davant de la possibilitat de sorpasso electoral al PP, encara que reconeixen que un altre triomf del PP, “amb un candidat en les llistes doblement imputat –Óscar Clavell–” com assenyalava Baldoví, significarà que “encara tenim molta faena per fer perquè els ciutadans vegen que el Partit Popular, que es burla dels valencians, no és l’única opció en política al cap de 20 anys, que hi ha alternatives”, ha insistit la candidata de Podem. En aquest sentit, Sixto ha reconegut que “fa molts anys que no veig normal que el PP guanye al País Valencià”.

Tot a les mans del PSOE

La possibilitat que es produïsca un govern de canvi a Madrid passa pel PSOE: “Hauran de triar si volen que governe el Partit Popular o si volen governar ells amb Units Podem”, ha apuntat Ballester, que ha descartat una tercera convocatòria electoral, perquè confia que els socialistes finalment es decantaran “pel canvi”.

A les mans del PSOE també està la creació del tan anhelat grup valencià en el Congrés, ja que dependrà principalment de la seua voluntat política i de si, “al contrari que el 20D, quan van donar la majoria en la Mesa al PP i Ciutadans”, es mostra favorable al fet que “la varietat social es veja representada” en la Cambra Baixa. “El PSOE, que té Susana Díaz, però també té Ximo Puig, tindrà a les seues mans la majoria en la Mesa del Congrés i, per tant, el grup valencià, perquè les condicions, com va passar el desembre, les complirem”, ha destacat Baldoví.

Els votants, “il·lusionats”

Els tres candidats han reconegut la “sorpresa” per la il·lusió que els ha mostrat la gent: “Esperàvem que estigueren cansats i desesperançats i ha estat tot al contrari, els hem vist molt implicats”. En aquest sentit, Baldoví ha explicat que han fet molts més actes dels previstos inicialment, “la idea era celebrar-ne tres cada dia i al final n’han estat 124, en què han participat candidats, diputats, regidors i alcaldes, visitant les tres capitals, totes les capçaleres de comarca i amb aforaments que han desbordat les previsions en alguns actes”. I tot això davant del que han qualificat de campanya “discreta” i “difícil” de la resta dels partits.

Per a la jornada del 26J, la coalició comptarà amb 8.250 apoderats, “el que demostra la implicació de la nostra gent”, han apuntat els candidats, que han fet un crida als valencians perquè el diumenge acudisquen a les urnes a fi que la Comunitat Valenciana es convertisca en la “punta de llança del canvi” a Espanya. Així, Ballester reclamava el vot davant d’actuacions com les del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, o la “falta absoluta de respecte” del ministre Cristóbal Montoro, mentre Sixto demanava “tirar el partit dels corruptes”.

Brexit

Pel que fa al referèndum al Regne Unit sobre la permanència o no a la Unió Europea –ha guanyat el Brexit–, des de la coalició ho consideren una mala notícia conseqüència de les polítiques d’austeritat dels últims anys a la UE. “Hui els europeistes convençuts estem tristos, mentre l’extrema dreta està encantada”, ha sentenciat Sixto.

Etiquetas
stats