Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La presumpta xarxa de blanqueig de la màfia rusa recupera cases, cotxes i rellotges per l'errada d'una jutgessa

L'advocat i militant del PP Alexey Shirokov.

Lucas Marco

0

El sobreseïment lliure de la investigació de la presumpta xarxa de blanqueig de capitals de la màfia russa en la costa valenciana, després d’un error judicial, ha comportat la devolució a part dels imputats dels béns requisats durant l’operació Testudo. La titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Benidorm ha arxivat la causa després d’haver citat a declarar els investigadors una vegada finalitzat el termini d’instrucció, una patinada que ha donat peu al fet que la secció segona de l’Audiència Provincial d’Alacant haja estimat els recursos de les defenses, dictant la magistrada el sobreseïment lliure per a una vintena d’investigats (en la pràctica una absolució).

La jutgessa va acordar amb caràcter cautelar, en sengles actuacions de l’11 i el 14 de desembre de 2020, el bloqueig i l’embargament preventiu dels saldos i els interessos dels comptes bancaris, caixes de seguretat, depòsits, actius financers i vehicles de la presumpta trama, així com la prohibició de disposar de diversos immobles. Posteriorment la magistrada va ordenar el desbloqueig dels comptes, si bé amb la transferència dels saldos al compte de consignacions del jutjat de Benidorm.

La presumpta xarxa, liderada segons els investigadors per l’advocat i militant del PP Alexey Shirokov, estaria estructurada en una piràmide de quatre escalons i els fons provindrien de la cúpula del crim organitzat rus d’“alt nivell criminal”, segons dades d’intel·ligència policial d’Europol.

Arran del sobreseïment lliure i l’arxivament de la causa, unes quantes interlocutòries del 26 de setembre passat a què ha tingut accés elDiario.es acorden l’alçament de la mesura cautelar i el lliurament de diversos vehicles (marques Suzuki SJ410, Audi A3 Sportback, Lexus IE300H, Hyunday 120, Mercedes S350 Bluetech 5877 HNM, Seat León 1.6, Fiat 500, Peugeot 3008 model Allure, així com una motocicleta Honda SH125AD) als investigats. A petició de la defensa d’Alexey Shirokov, la magistrada ha lliurat un ofici a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional perquè torne la documentació intervinguda en la mercantil Raelity Lab Serv SL.

El matrimoni format per l’empresari rus Mikhaïl Danilov i Yulia Alekseeva recupera també un habitatge de luxe a Altea, l’adquisició del qual amb fons provinents d’una entitat bancària suïssa era un dels focus de la investigació, comandada per la Fiscalia Anticorrupció i el Grup de Blanqueig de la Policia Nacional. A Yulia Alekseeva també se li transfereix el saldo d’un compte en el Banc Sabadell que romania consignat en el jutjat.

Mikhaïl Danilov, segons les perquisicions policials, és un empresari pretesament utilitzat per la criminalitat organitzada russa per a blanquejar els beneficis dels seus delictes mitjançant la seua façana legal i estava presumptament relacionat amb Boris Ivanyuzhenkov i Maxim Lalakin, dos líders del Sindicat del Crim Podolskaya.

La interlocutòria també ordena la devolució de sengles habitatges a Altea propietat d’Angelina Belaya i Nadezhda Zhizhina, a més d’una finca a Cambrils a nom d’Anton Pinskyi i la seua dona i un altre bé a Eivissa de la firma Samarcanda Trading SLU. El jutjat ha enviat diversos manaments als registres de la propietat de les tres localitats perquè procedisquen a deixar sense efecte els embargaments i les anotacions preventives de prohibició de disposar sobre les finques.

La magistrada també ha ordenat la devolució de les joies i els vehicles intervinguts en els domicilis de Nadezhda Zhizhina en una urbanització de Pozuelo de Alarcón (Madrid) i a Altea. Es tracta, segons diu un de les actuacions, de joies, un vehicle Porsche model Cayenne, un BMW Z i un Hyundai. A més, al·ludeix a rellotges de la marca Hublot i Rolex, confiscats en ocasió del registre en el seu domicili, i a diners en metàl·lic (1.407 dòlars i 323.550 rubles).

La resolució també indica que “no és procedent autoritzar l’ús policial” del turisme marca Peugeot 3008 Allure Blue HDI propietat de l’empresari Anton Pinskiy, sol·licitat per la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (Udyco) de la Policia Nacional. La jutgessa ha ordenat el lliurament definitiu del vehicle, depositat en les instal·lacions de la Policia Nacional a Tarragona, “al seu legítim propietari”.

Etiquetas
stats