Alfonso Rus reconeix per primera vegada que tenia empreses a l’estranger, com va revelar la Guàrdia Civil
L’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, del PP, comença a confirmar que les empreses fora d’Espanya que investiga la Guàrdia Civil en el cas Taula eren seues. La Unitat Central Operativa de l’institut armat va elaborar un informe en el marc de la peça principal del cas Imelsa, ara cas Taula, que analitza una operació de compra de participacions d’una empresa amb la intervenció d’una mercantil de Rus. El exdirigent popular ha reconegut en la comissió d’investigació del parlament valencià sobre aquesta trama que va haver d’anar a tancar la seu d’aquesta empresa a Portugal “i eixir corrent”. “Tenia interessos a Portugal amb FDM”, ha admés.
En la mateixa sessió parlamentària, l'exalcalde de Xàtiva ha reconegut com a filials del seu grup empresarial Finlar Productos de Consumo LTD, amb seu al Regne Unit, i Finlar Productos de Consumo LDA, amb seu a Porto“. Home, aqueixos són els que feien les taules de fusta”, ha contestat en la comissió a preguntes del diputat de Compromís Fran Ferri, per a afegir que “Finlar era meua”, quan se li ha refrescat la memòria, encara que ha negat tindre interessos al Regne Unit.
FDM són les sigles de Fabricación y Distribución del Mueble SL, mercantil en què Rus figurava com a administrador únic. La Guàrdia Civil creu que aquesta empresa està en el centre d’una compravenda fictícia, per valor d’1,8 milions d’euros, amb intenció de llavar diners negres del cobrament de comissions entre els anys 2005 i 2008. Una de les sospites és que les preteses comissions pel tripijoc d’adjudicacions es van canalitzar fins al Brasil per a la compra de propietats a través de la mercantil d’un amic de Rus.
El camí que porten els diners al Brasil comença a Torrent (València) el 2007. En l’informe esmentat, l’UCO considera que l’operació es va dividir en dues parts entre el 2007 i el 2010. Al juliol del primer any es constitueix l’empresa Artinvest, l’administrador únic de la qual és Alfonso Rus. Aqueix mateix dia, la mercantil de mobles FMD amplia el capital traient 50 participacions amb una prima d’assumpció total d’1.625.000 euros –la diferència entre el que aporten els nous inversors i el valor nominal de les participacions que passen a ser propietat seua, un ‘sobrepreu’–. L’empresa que es va quedar aqueixes participacions va ser Artinvest, malgrat haver-se creat el mateix dia. Artinvest va depositar a nom d’FDM un total de 1,8 milions d’euros en un compte bancari.
De nou, aqueix mateix dia, es va signar l’elevació a públic d’un contracte de compravenda de participacions d’FDM-Artinvest a favor de Geneva Fondo Inmobiliario, propietat de Ramón Lis –mort en l’actualitat– i Jaime Cabot, a través del qual Artinvest ven i transmet a Geneva les 50 participacions d’FDM, representatives del 20% del capital, per import de 1,8 milions.
Totes les operacions es van dur a terme en un sol dia amb comptes residenciats en una sucursal bancària de Torrent. Tres anys més tard, al juny del 2010, es fa l’operació inversa: Alfonso Rus, a través d’Artinvest, va tornar a comprar les seues participacions d’FDM a Geneva, per un import de 1,2 milions d’euros, 600.000 euros menys que el 2007. El mateix dia en què Artinvest va fer el pagament a Geneva per 1,2 milions, el compte bancari d’aquesta societat a nom de Rus va rebre una transferència pel mateix import d’un compte a nom de la mare de l’administrador de Geneva, una dona de 80 anys.
En l’informe esmentat, l’UCO conclou que el 2007 Rus podria haver lliurat una quantitat en negre de més d’un milió d’euros a algun integrant de Geneva Fondo Inmobiliario, amb capacitat i solvència econòmica per a aportar aqueixa quantitat en net i materialitzar la compravenda del 2007. Els investigadors creuen que els diners en negre lliurats el 2007 podrien emprar-se per a la compra d’algun immoble al Brasil, ja que la mercantil immobiliària controla quasi el 100% d’una empresa del mateix nom en aquest país. L’UCO atribueix el pretés delicte de blanqueig a Rus, el difunt Ramón Lis i Jaime Cabot i considera que Lis, propietari de la mercantil, va ajudar Alfonso Rus a llavar diners negres a canvi de comissions.
Els resguards bancaris deixen constància de diverses transferències fetes entre l’agost del 2006 i l’octubre del 2007 de Geneva Fondo Inmobiliario a l’empresa brasilera amb seu a Salvador de Bahia per 5,7 milions d’euros. “No es descarta que aqueixa societat pot haver-se utilitzat per a dur a terme alguna compra d’immobles a l’estranger amb diners procedents d’Alfonso Rus”, assenyala la Guàrdia Civil.
Marcos Benavent, autodenominat ionqui dels diners i autor dels enregistraments que impliquen Rus en el cas Taula, va declarar davant la policia que Ramón Lis “és íntim amic” d’Alfonso Rus, que “li arreglava moltes coses en el terreny financer” i que tenien societats interposades. “És una espècie de gestor d’inversions d’Alfonso”, va dir.
Preguntat sobre aquesta qüestió en la comissió d’investigació de les Corts Valencianes sobre el cas Taula pel diputat de Compromís Fran Ferri, Rus s’ha negat a contestar, assenyalant que està sota secret de sumari. Però sí que ha declarat: “Fa 40 anys que no vaig al Brasil, l’última vegada vaig encarregar [en al·lusió al fet que va concebre] la meua filla”. “Segons diu, ací tenia diners, solars, plantes baixes... Ni Berlusconi”, ironitzava l’imputat, assenyalant que “aqueixos homes de l’UCO, que són uns fenòmens, hauran de demostrar com i de quina manera” tenia els diners al Brasil. Preguntat pel mateix diputat sobre si tenia interessos a Portugal, ha explicat que n’hi tenia amb FDM, però fa uns anys. “Vaig haver d’anar-hi a tancar-la i eixir corrent. No li diré més”, ha conclòs.
0