Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Uns Premis Octubre marcats per la reivindicació i el suport a la lluita de la comunitat educativa balear

Premis Octubre 2013. Foto: Moisés Pérez

Moisés Pérez

La 42 edició dels premis Octubre va estar marcada per la reivindicació de la lluita que manté la comunitat educativa balear front al decret del trilingüisme del govern del PP de Bauzá. L‘activista balear Maria Antònia Font va fer un discurs on va proclamar que “la lluita continua” i que “cap normativa impedirà el nostre compromís amb l’educació amb la nostra llengua”.

El premi Joan Fuster d’assaig va ser per a Josep Burgaya Riera, doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, per l’obra Economia de l’absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina. Una obra que crítica el nou model econòmic, les desigualtats que crea i en parla sobre la nova precarització del treball a Europa.

Al seu discurs va criticar les polítiques neoliberals preses en marxa pels nostres governants i va afirmar que l’economia en “els últims 30 anys ha creat més pobres que mai i ha fet a la gent rica, més rica que mai”. Al seu torn, va reivindicar la figura de Joan Fuster com al “gran intel·lectual del País Valencià” i la seua mirada “heterodoxa i irreverent”.

El premi Vicent Andrés Estellés de poesia fou per a Miquel Bezares Portell, poeta mallorquí, narrador i professor, per la seua obra Origen, un recull de poemes on barreja dos temes: l’amor i la mort. Miquel Bezares com a docent a les Illes Balears, va defensar la lluita de la comunitat educativa balear enfront del decret del trilingüisme de José Ramón Bauzá. El premi andròmina de narrativa aquest any es va quedar sense guanyador, sent la tercera vegada que ocorre, ja que una dels membres del jurat i de l’organització dels premis, Laia Climent, va afirmar que cap de l’obra presentada “no va destacar molt” i per tant es va prendre la decisió de deixar sense guanyador aquest any el premi de narrativa.

Vicent Andrés Estellés

L’entrega de premis va estar amenitzada per actuacions musicals amb to eròtic, per lectures dels poemes musicats de Vicent Andrés Estellés, en homenatge al poeta de Burjassot, i per l’actuació de la cantant Maria del Mar Bonet que va fer esclatar un espontani i emotiu aplaudiment a la cançó “Que volen aquesta gent?”, que ahir va ser dedicada a Guillem Agulló, jove antifeixista assassinat per l’extrema dreta ara fa 20 anys.

També, es va fer un homenatge al poeta Salvador Espriu de la mà de l’escriptor i poeta mallorquí Sebastià Alzamora, qui va fer referències a la massiva manifestació en balears enfront de la política educativa del govern balear del PP el passat 29 de setembre.

Una gala intima que va comptar amb la presència en el seu públic de bona part de la primera plana d’Esquerra Unida com Marga Sanz, Ignacio Blanco o Ricardo Sixto, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, el portaveu d’Intersindical Valenciana, Vicent Maurí, o membres destacats del PSPV com el ex conseller Cipriá Císcar. El sopar dels premis Octubre va acabar amb la tradicional tocada per part dels dolçainers i tabaleters de la Muixeranga.

Etiquetas
stats