Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

David Segarra: “L’horta valenciana ha viscut desenes de pandèmies i sempre demostra la seua eficiència”

Laura i Bruno amb les caixes ecològiques de la seua producció en Castellar-Oliveral.

Laura Julián

València —

0

Les mans de persones anònimes, com Laura o Bruno, realitzen una feina fonamental per a sostindre la vida: cuidar la terra. Centenars de llauradors i llauradores de l’horta valenciana treballen cada dia per a garantir aliments frescos i de proximitat per a la població. Les seues històries, tan silencioses com vitals, quedaran per sempre immortalitzades en el curtmetratge Renaixem, que s’estrena el pròxim 24 d’abril.

Aquesta producció audiovisual, realitzada pel periodista David Segarra i el realitzador Pepe Ábalos, documenta l’esforç i el coratge dels treballadors de la terra durant la crisi sanitària de la COVID-19. En no més de 15 minuts, vol mostrar també la importància d’una horta mil·lenària, amb un sistema ancestral que fa que siga única en Europa.

“L’horta valenciana ha passat per desenes de pandèmies, guerres, crisi, revolucions, dictadures... Hi ha un coneixement i una saviesa acumulada que ha desenvolupat un sistema de minifundis i horts, caracteritzats per la resiliència, l’adaptació i la flexibilitat”, explica David Segarra. Segons el documentalista valencià, el context actual de pandèmia demostra “una vegada més” que l’horta valenciana és “súper eficient”.

Aquesta “capacitat extraordinària de supervivència” no només la té la terra, sinó les mans que la treballen. Al llarg de l’any, persones com Laura i Bruno distribuïxen la seua producció ecològica mitjançant caixes en comerços, a famílies, i també als menjadors escolars. “Ara tot això ha desaparegut i, simultàniament, ha hagut un esclat del servei a domicili”, apunta Segarra.

En temps rècord, els llauradors de l’horta valenciana han redirigit i accelerat la seua producció i distribució, a més d’incorporar noves eines, com les màscares i els guants, que han esdevingut fonamentals en temps de pandèmia. “Estan treballant moltíssim i estan garantint la seguretat i la sobirania alimentària de la població de la comarca de l’Horta i de la xarxa metropolitana de València”, diu el fotoperiodista. Aquesta capacitat per a reinventar-se seria, segons Segarra, la “gran lliçó” del documental.

“Als llauradors i llauradores ningú no els aplaudix, no existixen, són invisibles, per això volíem contar les seues històries”. El curtmetratge compta amb una banda sonora original composada a contrarellotge pel músic valencià Efrén López.

Els altres protagonistes: venedors i distribuïdors

Renaixem, que ha comptat amb el suport de la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta i del Centre d’Innovació Las Naves, també mostra la història de perseverança dels Mercats Municipals i de Mercavalència, com a centre de distribució.

Cada dia a les tres de la matinada, centenars de venedors de xicotets negocis com Alí -un dels protagonistes del curtmetratge- acudixen a Mercavalència per abastir els seus locals de productes frescos de l’horta. “No només tenim als llauradors al camp, també als que estan venent”, explica Segarra. Per això el curtmetratge també conta històries com la de Mireia, venedora del Mercat Municipal d'Algirós i també llauradora.

Aquesta ‘triada’ entre els treballadors de l’horta, Mercavalència i mercats municipals, fa de València una ciutat amb una xarxa “híper eficient” que no tenen altres ciutats europees i que permet alimentar la seua població amb productes frescos, també durant una pandèmia mundial.

Segarra porta més de dos dècades reivindicant el valor de l’horta valenciana i documentant les lluites que la defensen front a l’asfalt, com va ser el cas de La Punta amb la ZAL o, recentment, el Forn de Barraca per l’ampliació de la V-21 o en el barri de Benimaclet amb Metrovacesa. També va publicar el reportatge Savis de l’hortaSavis de l’horta, on recupera històries d’homes i dones llauradores del camp valencià.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats