Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs

Compromís investirà Pedro Sánchez a canvi d’un grup propi i de finançament

Enric Morera atén els mitjans de comunicació a les Corts Valencianes.

Voro Maroto

València —

Compromís assumeix la ruptura amb Podemos al Congrés dels Diputats, es resigna, llevat d’una sorpresa, a no tenir grup valencià a la Cambra Baixa i mira cap avant: la coalició valencianista està disposada a donar suport a un govern d’esquerres presidit per Pedro Sánchez (PSOE) si s’arriba a un acord global.

“Compromís està en una situació molt potent, els seus diputats seran bàsics per a formar governs progressistes”, ha dit aquest dimecres Enric Morera, president de les Corts Valencianes i dirigent de la coalició. “Estem disposats a repetir l’Acord del Botànic [el pacte entre PSPV-PSOE, Compromís i Podem a la Generalitat] a Madrid”. Per a fer-ho, s’han de tancar diversos acords.

Dos, d’interés preferent per a Compromís: la reforma del reglament del Congrés perquè hi haja un grup valencià i la reforma del finançament autonòmic per a traure de la ruïna la Generalitat. La resta, d’àmbit estatal: derogar la reforma laboral i la resta de les lleis o iniciatives de caire “involucionista” impulsades pel PP des de la Moncloa. Segons Morera, els quatre diputats de la coalició són bàsics per a permetre la investidura de Sánchez.

No rotund a Podemos

Morera ha descartat que Compromís s’unisca –una vegada, com es dóna per fet, la Mesa del Congrés impedisca formar grup valencià– al grup confederal compost per Podemos i les confluències catalana i gallega. També ha estat rotund en donar per fet que els seus quatre diputats –dos del Bloc, el seu partit, i dos més, d’Iniciativa, la formació de Mònica Oltra, continuaran junts, segurament en el Grup Mixt.

El secretari general del Bloc ha passat de puntetes pel malestar creat en una part de Compromís per la decisió dels cinc diputats de Podem elegits sota la marca de Compromís-Podemos-És el moment, que han optat per integrar-se en el grup parlamentari d’Iglesias i no esgotar les opcions –demanar grup propi i, després, poder recórrer al Tribunal Constitucional– de tenir grup valencià.

“Ens hauria agradat que els nou diputats hagueren demanat grup propi. Els pactes s’han de complir. Pacta sund servanda”, ha dit Morera recorrent a una llatinada molt utilitzada per diversos membres de Compromís en les últimes hores. En resum: hi ha emprenyament amb Podem, però cap intenció, en principi, de fer mala sang després del desacord al Parlament espanyol.

Etiquetas
stats