Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Comunitat Valenciana va registrar 12 desnonaments per impagament del lloguer al dia l’any passat

L'acció de protesta de la PAH de València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La bambolla dels preus dels lloguers d’habitatges està fent estralls entre el sector més vulnerable de la ciutadania en forma de desnonaments a la Comunitat Valenciana.

Així ho confirmen les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) referents al tercer trimestre de l’any passat, segons les quals es van produir 881 llançaments, que, sumats als executats en els dos primers trimestres, sumen un total de 3.329 desnonaments per no pagar el lloguer, és a dir, 12 al dia. La xifra és molt similar a la registrada en els nou primers mesos del 2018, quan es van produir 3.310 desallotjaments.

La xifra no ha parat d’augmentar en els últims anys. Així, dels 4.056 casos que es van donar el 2016 s’ha passat als 4.485 de tot el 2018, un 10,5% més.

Com va informar eldiario.es, el preu mitjà del lloguer en territori valencià es va situar el 31 de desembre passat en 8,03 euros, un 10,2% més que un any abans, un increment 5 punts superior al de la resta d’Espanya, on el preu mitjà dels arrendaments està en 10,18 euros el metre quadrat.

En el cas dels llançaments per impagament de la hipoteca, la tendència és la contrària fins al punt que els desnonaments per impagament del lloguer superen de llarg els hipotecaris. Malgrat tot, les xifres continuen sent molt elevades.

En els nou primers mesos del passat any es van registrar 1.967 llançaments per aquest aspecte, un 20% menys que en el mateix període del 2018. Dels 5.767 casos que es van produir el 2016 es va passar a 3.341 del 2018, un 42% menys.

Campanya de protesta de la PAH

Davant aquesta situació, membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de València s’han congregat dimarts a l’Ajuntament de València per presentar una nova campanya, ViviendaPorDerecho, amb què pretenen “pressionar el Govern perquè prenga mesures per a acabar amb els desnonaments”, segons ha afirmat José Luis González, portaveu de PAH València.

“Aquesta campanya pretén restablir o avançar en el dret a un habitatge i acabar amb els desnonaments de manera immediata”, ha manifestat el portaveu, que ha demanat al “Govern, que s’autodenomina progressista, que ho siga i es pose al costat de les famílies vulnerables i els garantisca una llar”.

El portaveu ha explicat que durant els primers 100 dies d’aquesta campanya “es pressionarà els partits polítics dels ajuntaments, de les Corts i del Congrés perquè no hi haja més desnonaments per a les famílies vulnerables i que no tenen alternativa residencial”.

Ha insistit en la “promulgació d’un reial decret que incloga la pròrroga de la moratòria i la suspensió de tot desnonament, siga per impagament d’hipoteca, de lloguer o ocupació”, per a evitar que “el 15 de març les 40.000 famílies que viuen en habitatges propietat de la banca puguen continuar-hi”.

La PAH ha preparat el que ells anomenen “el nostre comptador de la vergonya, que recull el nombre de desnonaments que es produeixen diàriament a Espanya.

“Tenim la necessitat de recordar al Govern actual la seua responsabilitat cap a les famílies, que tinguen consciència del seu paper com a culpables dels 198 desnonaments que es produeixen diàriament a tot Espanya i volem que vegen que hui es compleixen 42 dies de Govern i el nostre comptador ja indica 8.316 desnonaments durant aquest període”.

Etiquetas
stats