Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Un capitost d'Emarsa confessa en el judici que va cobrar més de 400.000 euros pel desfalc en la depuradora

Ignacio Bernácer, Enrique Crespo y José Juan Morenilla durant el judici.

Voro Maroto

L'excap d'explotació de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar) Ignacio Bernácer, la societat pública de la qual depenia Emarsa, ha confessat en el judici pel saqueig que va cobrar 400.000 euros en comissions il·legals gràcies al desfalc en la depuradora de Pinedo (València).

Ignacio Bernácer ha relatat amb sobrietat com es va idear el sistema per a desviar fins a 24 milions d'euros de fons públics. En essència, es va augmentar el pressupost d'Emarsa -“que tenia permanents problemes econòmics” malgrat la seua “gran massa salarial”, plantilla elevada i amb sous alts- i després es va crear un sistema per a facturar per la retirada de fang inexistent i unflar el preu d'allò efectivament transportat.

La trama va enriquir els protagonistes del desfalc. Bernácer ha confessat que va tenir 400.000 euros en una caixa de seguretat bancària per una gratificació que va rebre per aprovar un augment pressupostari per a Emarsa.

A més d'aqueix estipendi, Esteban Cuesta, gerent d'Emarsa, li va lliurar entre 2.000 i 5.000 euros en sobres en diverses ocasions encara que sense periodicitat. Els diners procedien de la facturació falsa que es realitzava a través d'empreses com les de. per exemple, Sebastián García. Aquest va assegurar davant el tribunal que va lliurar 1.8 milions d'euros en comissions.

Bernácer s'ha compromès a retornar els diners robats a canvi d'una petició de pena inferior a la qual inicialment sol·licitaven la Fiscalia i les acusacions particulars, la Generalitat i la Emshi. Segons Las Provincias, de menys de 4 anys. En el seu escrit d'acusació inicial, el ministeri públic sol·licitava per a ell 14 anys.

La mateixa condemna que per als altres capitosts del desfalc: Enrique Crespo, exvicepresident de la Diputació de València amb el PP i Juan José Morenilla, exgerent d'Epsar. Estan acusats d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació administrativa en combinació amb falsedat en document públic i de document mercantil.

El exresponsable de la Epsar ha admès en el judici les irregularitats. Quan cobrava els sobres amb comissions il·legals, sabia de la procedència il·legal dels diners. “Em vaig equivocar”, ha confessat en la vista. D'ací, que des del càrrec que ocupava -el supervisor de la gestió i els pressupostos de les depuradors públiques- fera els ulls grossos davant el que sembla un dels majors escàndols de corrupció de la Comunitat Valenciana.

De fet, la participació de Bernácer va ser bàsica per al suposat desfalc que es jutja. En la vista, ha confessat com va ajudar a aprovar dues ampliacions de pressupostos per a Emarsa -una empresa que anava tan malament que patia riscos de talls d'energia- que van pujar el preu de la seua activitat. De 6 euros per tona de fang -la matèria primera resultant del procés de depuració- a 42 euros en pocs anys. Un 700% més.

La fiscalia demana 14 anys de presó per a Enrique Crespo, exvicepresident de la Diputació de València amb el PP i Juan José Morenilla, exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar). Estan acusats d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació administrativa en combinació amb falsedat en document públic i de document mercantil.

En col·laboració o amb la suposada connivència d'altres 22 acusats, van manipular a l'alça els costos de la societat o directament facturaven per serveis inexistents per a rebre més diners de la Generalitat que després gastaven en cases, prostitutes, viatges i golafres. Bernácer, com altres encausats, s'ha penedit i està col·laborant amb les acusacions.

Etiquetas
stats