eldiario.es

9

L’Audiència Nacional proposa jutjar Juan Cotino per la visita del Papa a València

El jutge José de la Mata cita l’expresident de les Corts Valencianes i 23 persones més perquè expliquen, dins d’una de les peces de la branca valenciana de la Gürtel, la contractació de les pantalles i la megafonia l’any 2006

De la Mata procesa a Cotino y 23 personas más por la visita del Papa a Valencia

L'expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino EFE

Nou malson judicial per a l’expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino. El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, ha proposat en una interlocutòria jutjar l’exdirigent valencià per la contractació de les pantalles i la megafonia amb motiu de la visita del papa a València el 2006, una de les múltiples peces que completen la branca valenciana de la Gürtel.

Cotino, que haurà d’explicar així el seu paper en un dels contractes més sucosos que va obtenir la trama capitanejada per Francisco Correa, ha estat citat juntament amb 23 persones més. En la interlocutòria, De la Mata atorga a l’expresident de les Corts Valencianes un paper “nuclear” i el qualifica de “factòtum” de l’entramat que pretesament va manegar el contracte en benefici de les empreses de la trama Gürtel. El magistrat assegura que Cotino manejava “des de darrere” en sintonia amb el llavors director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Pedro García. Segons la policia nacional, el també exconseller va rebre una jaqueta per haver mitjançat en l’adjudicació.

El jutge, a més, ha proposat processar per huit delictes –entre els quals, associació il·lícita, prevaricació, blanqueig i delicte fiscal– l’exdirector de RTVV, Pedro García, i uns quants dels seus alts càrrecs. Els responsables de la xarxa Gürtel a la Comunitat Valenciana, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’ i José Ramón Blanco Balín també han estat processats.

Segons el jutge, els capitostos de la trama es van aprofitar de la visita del papa Benet XVI per a pescar de manera il·lícita contractes públics per a enriquir-se. I per a fer-ho, van utilitzar com a pantalla l’empresa constructora Teconsa. Amb un cost “desorbitat i notòriament superior al servei prestat” de més de 7 milions d’euros que va assumir RTVV, el grup de Correa va sostraure, segons el jutge, 3,3 milions d’euros. El repartiment de la mossegada va ser de 500.000 euros per al trio format per Correa, Pérez i Crespo; 249.000 euros per a Blanco; i mig milió d’euros per a García. L’adjudicació va ser fruit d’un conveni entre una fundació creada exprés per a aquest acte, anomenada V Trobada Mundial de la Família, i RTVV.

La fundació de Cotino, sota sospita

Però Cotino no solament serà jutjat. El jutge ha acordat obrir una altra peça separada per a ampliar la investigació sobre les operacions dutes a terme i els possibles delictes comesos en les contractacions per la fundació que dirigia l’expresident de les Corts Valencianes. Es tracta de la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família, creada amb motiu de la visita del pontífex.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha