Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Ximo Puig convoca el Comité Nacional del PSPV-PSOE nou mesos després

Ximo Puig durant el Comité Nacional del PSPV-PSOE d'octubre del 2015.

Adolf Beltran

El Comité Nacional del PSPV-PSOE es va reunir quatre vegades el 2015. El gener, per llançar els eixos bàsics del futur programa electoral. El març, per aprovar les llistes electorals de les eleccions autonòmiques que se celebrarien el maig. Després, al començament de juny, per tractar els pactes amb Compromís i Podem que portarien a la formació de l’actual Govern de la Generalitat. I finalment l’octubre, per donar llum verd a les llistes de les eleccions generals del desembre i fer canvis en l’executiva, amb la intenció d’adaptar-la a una situació nova en què molts dirigents havien passat a ocupar càrrecs públics.

Des de llavors, el secretari general, Ximo Puig, no l’havia tornat a convocar. A la repetició de les eleccions generals del 26 de juny passat els socialistes valencians van enviar les mateixes llistes que havien presentat el 20 de desembre i no va arribar a reunir-se el Comité Nacional per ratificar-les. Ara, el seu líder i president de la Generalitat ha convocat els membres d’aqueix organisme dissabte que ve, 16 de juliol, amb un ordre del dia que preveu el seu informe com a secretari general i un apartat d’“altres qüestions”.

La nova etapa en el Govern, que ha desplaçat les prioritats d’allò estrictament orgànic a allò institucional, pot explicar en part que no s’haja reunit el PSPV-PSOE al més alt nivell durant nou mesos. Però algunes veus del partit critiquen que no s’haja donat peu a una reflexió col·lectiva sobre un període en què els socialistes valencians s’han vist situats en els nivells més baixos de suport electoral. A més, des dels comités comarcals arriben a la seu del carrer de les Blanqueries ressons d’una sensació creixent de desemparament en el front municipal.

Puig ha donat prioritat a l’estabilitat del Govern de la Generalitat i a la continuïtat del Pacte del Botànic que el va fer possible fins a l’extrem d’evitar en la recent campanya electoral secundar les crítiques que el seu candidat a president del Govern, el líder actual del PSOE, Pedro Sánchez, va prodigar envers Podem, soci del Pacte del Botànic juntament amb Compromís. Però molts militants senten als pobles i a les ciutats que la direcció del partit s’ha oblidat d’ells en una convivència a vegades difícil amb els socis de la formació valencianista.

En tot cas, s’obri un període congressual, que entre els socialistes és sempre una època de mesurar forces. Si el congrés federal del PSOE es preveu per a la tardor vinent i s’hi dirimirà el lideratge de Sánchez, el 13é congrés del PSPV-PSOE se celebrarà, amb tota probabilitat, a l’inici del 2017. Fins ara, la direcció socialista valenciana ha evitat obrir espais que propicien l’enfrontament intern. Però la dinàmica provincial d’elecció de delegats amb vista al congrés federal pot fer evident que continua sense haver-hi, ara com ara, una majoria clara en el partit.

Puig, no obstant això, necessita donar imatge d’unitat. Aconseguir-la, després dels desacords amb dirigents vinculats a Sánchez, com el secretari general de la província de València, José Luis Ábalos, potser passe per renunciar a secundar la dirigent andalusa Susana Díaz o a qualsevol altre eventual candidat alternatiu a l’actual secretari general.

El que passe amb vista al congrés federal del PSOE marcarà la dinàmica del congrés posterior del PSPV. La majoria dels representants valencians en el Comité Federal van acordar actuar de manera coordinada en la reunió d’aquest dissabte del màxim òrgan del PSOE, en què destaca l’absència de Puig, reunit amb el seu Consell en un seminari a Torrevella. Els cicles del debat socialista es tornen a desplegar.

Etiquetas
stats