eldiario.es

9

El tripartit tanca files entorn de l’Acord del Botànic després del 20D

Montiel descarta entrar en el Consell, Oltra diu que hi ha un pacte “per a quatre anys” i Puig ho posa d’exemple per a “el diàleg” que exigeixen els nous temps a Espanya

El president, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, atienden a los medios en las Corts

El president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mònica Oltra, atenen els mitjans en les Corts

“No demanarem entrar-hi”, ha dit contundentment Antonio Montiel, líder de Podem a la Comunitat Valenciana, sobre una eventual entrada de consellers d’aqueixa formació en el Consell després de les eleccions generals del diumenge passat. “Sempre hem parlat que no estem ací per les butaques”, ha comentat Montiel, que ha posat l’Acord del Botànic, pel qual el seu grup dóna suport parlamentari al Govern autonòmic que presideix Ximo Puig, com a exemple de l’“entesa” que ha de produir-se en la política espanyola en un escenari de gran pluralitat.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ha aprofitat també els corredors de les Corts Valencianes, on es debat aquesta setmana la Llei d’acompanyament i els pressupostos autonòmics del 2016, per a descartar qualsevol gest de desestabilització del Govern valencià. L’emergència de la coalició de Compromís amb Podem –que ha avançat els socialistes i s’ha situat com a segona força política valenciana el 20 de desembre–, té efectes en el Congrés, ha indicat Oltra, on hi haurà “un grup valencià potent”, però no sobre la Generalitat. Encara que “és viu en el contingut”, ha assegurat la líder de Compromís, “el del Botànic és un pacte per a quatre anys”. Oltra ha estat concisa davant de la pregunta de si està en condicions de garantir que no buscarà rellevar el socialista Ximo Puig com a president i ha respost: “Sí”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, que ha vist superat el PSPV-PSOE per Compromís-Podemos en les tres circumscripcions valencianes, ha sostingut que “l’esquerra és molt més plural que la dreta” i ha afegit que “el Govern valencià gaudeix de bona salut”. Segons Ximo Puig, a Espanya, després de les eleccions del diumenge, s’ha obert “un escenari nou”. I ha afegit sobre la manera de moure’s en aqueix escenari: “Com ací, ha de passar pel diàleg”. El també secretari general del PSPV-PSOE ha rebutjat clarament que el PSOE, liderat per Pedro Sánchez, puga facilitar, ni amb la seua abstenció, un govern del PP. “No seria raonable”.

Segons la dirigent del PP valencià, Isabel Bonig, no obstant això, les eleccions generals sí que tindran conseqüències negatives sobre el Consell perquè l’ascens de Compromís-Podemos li farà “perdre la centralitat” i l’introduirà en un procés de “radicalització”. Bonig ha extrapolat a unes eventuals eleccions autonòmiques els resultats de les generals, en què el seu partit s’ha deixat nou diputats i 21 punts percentuals en relació amb els comicis del 2001, i ha assegurat que el PP tindria juntament amb Ciutadans “majoria absoluta”.

La dirigent d’aquest últim partit, Carolina Punset, ha considerat poc rellevant la possibilitat que Podem s’incorporara amb el PSPV-PSOE i Compromís al Consell. “Tant se val”, ha dit. “Podem actua defacto com si estiguera en el Govern valencià i li fixa l’agenda des de fora”.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha