Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Entitats socials catalanes reclamen el dret a vot per als estrangers residents al país

Marfany, Casals, Gallego, Àlvarez, Cuevas i Muñoz, durant la presentació de la campanya

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Aproximadament un 15% de la població catalana està format per persones estrangeres que tenen diversos orígens. En la major part dels casos aquestes persones no podran votar en les pròximes eleccions. Precisament l'objectiu de la campanya cívica «Ciutadans i ciutadanes com tú» és aconseguir que aquesta població pugui exercir el seu dret a Catalunya. Les entitats no accepten deixar fora dels processos de decisió dels assumptes que els afecten a una proporció tan alta de ciutadans.

Les entitats demanen que es vinculi el dret del vot a la residència i no a l'origen o la nacionalitat. Per tant, només seria necessari demostrar l'arrelament d'aquests ciutadans, sense distingir entre ciutadans comunitaris o extracomunitaris. A més, els dies vinents, la plataforma enviarà una carta als partits polítics per expressar les seves demandes i exigir que no s’utilitzi la immigració de manera partidista durant les properes campanyes electorals. Les organitzacions que formen part de la campanya són: L’Assemblea Nacional Catalana, CCOO de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Òmnium Cultural, SOS Racisme i la UGT de Catalunya.

El vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany, ha recordat que Catalunya s’ha desenvolupat gràcies a la gent que ha vingut de fora a viure i treballar i que és una qüestió de justícia política i social estendre el dret de vot a aquestes persones. “Volem un Estat nou que construïm entre tots i totes, de manera que tothom ha de tenir dret a decidir”, ha afirmat.

Al seu torn, Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, ha explicat que darrere del dret de vot hi ha el dret de ciutadania, la igualtat d’oportunitats i la inclusió social, i ha recordat que les persones estrangeres, comunitàries i extracomunitàries, poden votar a les eleccions sindicals a les empreses, cosa que afavoreix la seva inserció laboral. També ha denunciat “la instrumentalització de la immigració per enfrontar ciutadans i aconseguir vots. La millor manera que això no passi és que les persones immigrades siguin subjectes ciutadans actius”.

En representació de la CONFAVC, José Luis Muñoz ha defensat que “el dret de vot de les persones estrangeres és una mostra de salut democràtica: si tenen deures, han de tenir també els mateixos drets que la resta de ciutadans i ciutadanes”, ha manifestat.

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, ha remarcat la importància de la cohesió social en la construcció del país present i futur. “Catalunya és un país en construcció, que fem entre tots i totes. Aquesta és una oportunitat per a les persones que hi arriben, que han de poder decidir com serà la Catalunya del futur. Els agraïm la seva aportació a la diversitat. Si aporten riquesa i treball al país, també han de tenir dret a votar i ser votats”, ha explicat.

Per la seva banda,la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha afirmat que “el 15% de la població té limitat el dret de vot, de manera que no serem una societat democràtica fins que no se’ls reconegui aquest dret” i que “el dret de vot significa tenir el dret a incidir en aspectes contra el racisme, com per exemple el tancament dels CIE”. També ha manifestat que la plataforma és una mostra que existeix un compromís ciutadà pel vot de les persones estrangeres, però que per aconseguir-lo manca voluntat política.

Finalment, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, ha explicat que en els pròxims dies més entitats se sumaran a la plataforma i ha demanat als partits polítics que el dret de vot de les persones estrangeres sigui un tema de campanya. “Si aquestes persones poguessin votar, no sentiríem ni llegiríem moltes de les coses que alguns partits diuen. Ara mateix existeix una absoluta impunitat per utilitzar la immigració per dividir i obtenir uns rèdits polítics”, ha manifestat.

Etiquetas
stats