Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iceta promet canviar Espanya amb un model federal, “sense ruptures ni esquinçades”

El líder del PSC, Miquel Iceta

EFE

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat avui que CiU i ERC han embarcat a Catalunya en una roda, el procés sobiranista, que és un “carreró sense sortida”, mentre s'han disparat la pobresa i la desigualtat, davant el que ha promès canviar Espanya amb un model federal, sense ruptures ni esquinçades.

En la seva intervenció en un acte precongressual per refundar el PSC, Iceta ha denunciat que, des que a Catalunya governa Artur Mas amb el suport d'ERC, s'ha arribat a un punt “d'emergència social”.

Per aquest motiu, ha reivindicat el PSC com una oferta “moderada” per defensar els valors d'igualtat i justícia social que propugnen el socialisme i el catalanisme.

Ha advocat per canviar Espanya amb una reforma constitucional de caràcter federal, on l'autogovern de Catalunya tingui “les màximes garanties”, encara que sense provocar “esquinçades” a la societat catalana ni “ruptures” amb els altres pobles d'Espanya.

“Que després no em diguin que no se'ns entén: volem canviar Espanya, reformar l'Estat per tenir un Estat federal en què l'autogovern de Catalunya tingui les màximes garanties. No volem ni esquinçades a la societat catalana ni ruptures amb altres pobles de Espanya. Volem votar aquest pacte. Més clar, l'aigua”, ha exclamat.

Després de reivindicar el llegat dels expresidents socialistes de la Generalitat, Pasqual Maragall i José Montilla, Iceta ha denunciat que, des que Artur Mas governa Catalunya amb el suport d'ERC, en aquesta comunitat hi ha més atur, més pobresa, més deute i més desigualtats.

“Ens han embarcat en una sínia i en un carreró sense sortida. Una sínia que dóna voltes, però que és incapaç de fer cap canvi i que no pot amagar la realitat” que Catalunya ha entrat en una situació “d'emergència social” i de “crisi social profunda”.

Iceta, que ha advertit que no existeixen “solucions màgiques”, ha censurat per exemple que el projecte de constitució per a Catalunya redactat pel jutge Santiago Vidal garanteix l'assistència sanitària gratuïta només “en cas d'urgència”.

“Menys paraules buides, menys procés, menys estructures d'Estat i més vetllar per les estructures que tenim: més sanitat, més educació, menys full de ruta i més idees clares, més dir la veritat. No hi haurà una solució unilateral, només pacte; la resta és fer volar coloms”, ha indicat.

Iceta ha afirmat que respecta molt als partidaris de la independència de Catalunya, però els ha ofert que parlin menys de la independència “i més de lluitar contra les dependències”.

Una força moderada

A més, ha garantit que el PSC és una força “moderada” que no vol trencar-ho tot ni evitar que res canviï: “Volem ser una força que no es limiti només a denunciar, a descriure situacions terribles. Volem canviar la realitat des del govern i des de l'acció política i social”.

En la seva intervenció, Iceta s'ha dirigit, sense anomenar-la, a la irrupció de Podem i ha subratllat que els socialistes tenen al darrere una llarga història de lluita obrera, feminista i pacifista.

“Som fills d'un moviment històric que no s'improvisa. Jo sóc partidari d'anar als platós de televisió, però el nostre moviment no va néixer en un plató de televisió ni en un cenacle. Els protagonismes individuals mai obliden la dimensió col·lectiva”, ha etzibat.

El líder del PSC ha admès que la seva formació ha comès errors en el passat, però ha reivindicat que cap partit a Catalunya o a Espanya ha contribuït més que ells a la llibertat i al progrés dels ciutadans.

“Només un partit que se sent fort pot acceptar que s'ha equivocat. Només un que sap que la seva vocació és servir a la ciutadania té el coratge de dir que en ocasions no ha estat a l'altura de les circumstàncies”, ha reconegut Iceta.

No obstant, ha destacat que amb aquest procés de refundació volen deixar clar que la seva vocació és defensar els valors del socialisme i del catalanisme: “Els que vulguin la unitat del catalanisme, ens trobaran sempre, els que vulguin la divisió, mai”.

El conclave socialista, que ha omplert la sala del Palau de Congressos de Barcelona, ha reunit entre d'altres l'expresident de la Generalitat José Montilla, a l'exministra Carme Chacón i a antics dirigents del socialisme català com Pere Navarro i Raimon Obiols, entre d'altres.

També han assistit el cineasta Albert Soler, fill de l'històric dirigent Jordi Soler-Tura, i els líders a Catalunya de la UGT, Josep Maria Álvarez, i de CCOO, Joan Carles Gallego.

Etiquetas
stats