Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Constitucional aixeca la suspensió sobre l'impost català als dipòsits

El Constitucional aixeca la suspensió sobre l'impost a dipòsits bancaris. (EFE)

EFE

Madrid —

El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aixecar la suspensió provisional sobre l'impost als dipòsits bancaris a Catalunya després d'admetre a tràmit el recurs plantejat pel Govern. L'aixecament de la mesura provisional s'ha acordat quan es compleix el termini de cinc mesos previst per la llei perquè es prolongui o aixequi la suspensió, ja que l'admissió a tràmit va ser adoptada pel TC al gener.

L'Executiu d'Artur Mas va aprovar al desembre la creació d'un impost sobre els dipòsits bancaris amb el qual esperava ingressar 500 milions a l'any. En fer-ho, la Generalitat contradeia una altra decisió prèvia del Govern central, que una setmana abans havia creat un impost estatal del 0% sobre els dipòsits en els bancs per evitar precisament que cada autonomia pugués tenir una taxa pròpia.

La decisió del Constitucional no determina cap orientació sobre quina serà la decisió final respecte al fons de l'assumpte, que dirimirà si les comunitats autònomes poden o no gravar el mateix que ja fa un impost de rang estatal.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va justificar el nou tribut per a “blindar aquest espai fiscal” davant d'una “maniobra lletja” com la del Govern central, al qual la Generalitat acusava de tancar-li el pas a qualsevol via per obtenir ingressos. L'Executiu popular va anunciar llavors el seu recurs contra aquesta decisió en considerar que les autonomies no tenen capacitat per fixar un impost a aquests dipòsits.

Segons l'Executiu central, quan es grava el mateix fet imposable sempre preval l'impost estatal sobre l'autonòmic, si bé l'Estat es va veure obligat a compensar -en virtut de la llei de finançament autonòmic - a les regions que ho tinguessin ja implantat, com era el cas d'Andalusia, Canàries i Extremadura.

Homs va defensar l'impost assenyalant que les persones no són el subjecte d'aquesta taxa, sinó les entitats financeres. Va admetre a més que el govern català va decidir crear aquest impost després de les converses entre CiU i ERC per segellar un acord de legislatura, atès que els republicans exigeixen nous impostos i taxes per reduir al màxim el nivell de retallades el 2013, quan la Generalitat haurà de tancar l'exercici amb un dèficit del 0,7% del PIB.

El tribut pretén gravar els dipòsits efectuats pels clients a les entitats de crèdit “per qualsevol negoci i varietat jurídica, sempre que comportin l'obligació de restitució”. A més, “l'impost té en compte la capacitat econòmica dels subjectes passius, tot i que s'han previst unes bonificacions per als casos d'oficines a nuclis de poca població i altres específiques per a l'aplicació de l'obra social o el destí social de les operacions de l'entitat ”.

Etiquetas
stats