Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona rebutja la proposta d'Airbnb de limitar els anuncis a Ciutat Vella a un per propietari

Portal de Barcelona amb enganxines de veïns que han localitzat pisos turístics il·legals

Yeray S. Iborra

El gest d'Airbnb –plataforma de lloguer entre particulars– vers l'Ajuntament de Barcelona ha tingut poc recorregut. La plataforma havia anunciat aquest dimarts, en paraules del seu director general de Portugal i Espanya, Arnaldo Muñoz, que, per tal de combatre la “massificació” a Ciutat Vella, posaria en marxa un seguit de mesures, com per exemple limitar els anuncis de pisos a un per particular.

L'Ajuntament de Barcelona no ha trigat ni una hora en respondre a l'empresa de lloguer de pisos. I ho ha fet amb contundència: “L'anunci d'Airbnb és un insult”, ha dit la regidora del districte, Gala Pin, que ha encoratjat a la plataforma a “complir la llei” i deixar de publicitar “pisos il·legals”.

En la mateixa línia s'ha expressat el regidor de turisme del consistori, Agustí Colom, que ha titllat les paraules de la plataforma com una “presa de pèl”. Segons ha declarat Colom a Catalunya Plural, la postura de l'Ajuntament respecte a Airbnb és “taxativa” i implica aconseguir que la plataforma “elimini” els pisos d'ús turístic il·legal, a Ciutat Vella i a la resta de la ciutat.

Airbnb havia posat sobre la taula la possibilitat de limitar els anuncis per particular a només un pis i, en cas d'anunciar-ne més, fer complir amb l'obligació que la persona s'acredités com a “professional”. La comunicació de la plataforma formava part d'una estratègia que pretenia –segons els responsables de la mateixa– fer més “sostenible” l'impacte del turisme a la ciutat.

Una altra de les mesures anunciades per Airbnb ha estat la de treballar amb les autoritats per al pagament de la taxa turística “a través de la plataforma”. Segons ha explicat Muñoz, l'any passat s'haguessin pogut recaptar –a través de la web– més de 6 milions a tot Catalunya per aquest tribut. Precisament, el Govern de Barcelona treballa en paral·lel amb la Generalitat des de fa mesos per incrementar el retorn a la ciutat d'aquesta mateixa taxa.

De retruc, Airbnb ha volgut apropar postures amb un Ajuntament, el de Barcelona, que ha incrementat la persecució dels pisos turístics il·legals els darrers mesos. El consistori ho ha fet per mitjà d'un pla de xoc, en vigor des de l'estiu passat, que ara es veurà reforçat gràcies als acords amb ERC que han permès tirar endavant el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT).

De fet, també durant l'estiu, el consistori va informar de la resolució de les multes a Airbnb i Homeaway: 60.000 entre les dues, 30.000 euros per plataforma. Segons va explicar l'Ajuntament, l'import de les mateixes podia créixer si seguia la reincidència; fins a 600.000 euros en sancions a les dues webs acusades d'anunciar pisos turístics sense llicència.

Etiquetas
stats