Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC no avalarà els pressupostos encara que es relaxi el límit del dèficit fins a l'1,5% del PIB

Junqueras es resisteix a donar suport de moment als pressupostos de la Generalitat.

EFE

Barcelona —

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit avui que la seva formació no avalarà uns pressupostos de la Generalitat per al 2013 que incloguin retallades “tràgiques” per a la societat i que imposi el Govern central amb un sostre de dèficit “inassumible”, fins i tot si és del 1,5% del PIB. “Avalar pressupostos que no es puguin complir i que condemnin a tota la societat? Si algú pensa que avalarem això és que ha perdut la raó”, ha manifestat Junqueras en un esmorzar informatiu al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya.

Junqueras ha lamentat que s'aplaudeixi la possibilitat que el Govern relaxi el dèficit a Catalunya del 0,7% fixat per ara al l'1,5% del PIB, fet que suposaria, segons els seus càlculs, passar d'unes retallades de 4.800 milions d'euros a altres igualment severs de 3.200 milions: “La gent que celebra aquesta relaxació que no és ni una promesa s'està venent abans que els comprin”, ha dit. “És el mateix ofegar-te a 3,2 metres sota la superfície del mar que a 4,8 metres, perquè t'ofegues igual, no avalarem un pressupost en aquestes condicions”, ha subratllat de forma gràfica el líder d'ERC.

Per Junqueras, la situació econòmica de la Generalitat és “desesperant, dramàtica i tràgica”, perquè el Govern “no té marge de maniobra” i qui determina el total de recursos que Catalunya podrà invertir és el Govern, fixant el sostre de dèficit i establint quina part retorna a Catalunya del que aporta, de manera que genera un desequilibri -dèficit fiscal- d'uns 13.000 milions d'euros anuals.

Així, el líder d'ERC ha apel·lat a deixar de banda la “ficció” que la Generalitat controla els seus comptes, quan no disposa d'instruments propis i d'aplicar uns pressupostos imposats per un Govern central que, a més, segons ha dit, no compleix els pactes amb Catalunya ni està oberta a dialogar, ni per qüestions econòmiques ni per la consulta d'autodeterminació. En aquest sentit, el president d'ERC ha afirmat que “si algú creu que el Govern espanyol ens donarà permís per decidir el nostre futur en una consulta és que té molta, molta, però que molta bona fe, és a dir impossible”.

Quant a la possibilitat de crear un govern d'unitat entre CiU, PSC i ERC, Junqueras ha afirmat que l'important no és el tipus de govern que hi ha, perquè hi ha executius de concentració que han servit i altres que no, sinó que la clau és que se sàpiga “la veritat”, que és, segons ha dit, que Catalunya no disposa dels recursos que, però, genera per poder atendre la ciutadania, així que l'única sortida és una consulta.

Junqueras ha estat presentant pel secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, en un esmorzar informatiu a què ha assistit un centenar de persones, entre ells el conseller de Justícia, Germà Gordó, la titular de Benestar Social i Família, Neus Munté , la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull i la vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó.

Etiquetas
stats