Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat intentarà aturar el nou Pla de l'Ebre a la Comissió Europea

El conseller de Territori, Santi Vila.

Arturo Puente

El nou Pla Hidrològic de l'Ebre, aprovat per decret en el Consell de Ministres divendres passat, ha estat rebut amb fort rebuig des de diversos sectors a Catalunya. El Govern de la Generalitat va anunciar ahir la seva decisió de denunciar-ho davant la Comissió Europea, basant-se en un informe tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua que detecta que el pla és “lesiu contra els fenòmens de la regressió i salinització” al Delta.

Segons va assegurar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, la decisió es va prendre després de considerar que el pla hidrològic aprovat “entra en contradicció” amb la normativa europea en matèria mediambiental. La decisió de la Comissió Europea sobre el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre podria fer-se esperar “setmanes o fins i tot mesos”. Segons van avançar fonts de Medi Ambient de la Comissió, Brussel·les farà un informe “en profunditat” que tindrà en compte “tots els angles”.

El decret aprovat pel Consell de Ministres, una de les 17 normatives sobre ordenació de conques que l'Executiu espanyol ha d'aprovar per complir amb la directiva europea, estableix un cabal per sobre dels 3.200 hectòmetres cúbics anuals, menys de la meitat del que reclamava la Generalitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat va assegurar que el Pla prioritza les concessions d'aigua als regants de la part superior de la conca, unes necessitats que la Generalitat considera “artificials” i “amb motivacions polítiques”. No obstant això, des del Govern català se segueixen donant suport a les reclamacions d'ampliació del regadiu de Lleida. “Els interessos d'ambdós territoris són compatibles”, ha tancat el conseller, que considera que el problema no són els regants catalans sinó els d'altres comunitats.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre va avançar el mateix divendres en què es va aprovar el decret que intentaria aturar el nou pla a Brussel·les, considerant que vulnera les directives europees de l'aigua i d'hàbitats naturals. També des de la comunitat de regants de l'Esquerra de l'Ebre es va alertar aquest dilluns de les conseqüències que podria tenir l'aplicació del decret, que al seu judici pot comportar la desaparició de fins a un terç del Delta sota el mar en 25 anys.

Tot i la intenció de ser beligerants als tribunals, l'Executiu català és conscient que el Pla neix amb data de caducitat. Abans de l'any s'ha de renovar la normativa per complir amb els requisits de la Comissió Europea. Segons va opinar el conseller, el Govern de Rajoy estaria tractant d'evitar les sancions de la CE per incomplir la directiva que obliga a tenir plans específics per a les conques, “una feina que a Catalunya ja tenim feta”, ha apuntat Vila.

L'actual postura del Govern de CiU suposa un canvi total respecte a la mantinguda el 2001, quan la coalició va donar suport des de la Generalitat al polèmic Pla Hidrològic Nacional impulsat pel PP, que escometia importants transvasaments cap a les zones seques de la costa mediterrània i deixava el cabal ecològic per sota dels 3.200 hectòmetres cúbics. Vila, però, va relativitzar el gir de CiU, assegurant que la comparació entre ambdós plans és un “anacronisme” perquè que “els indicadors sobre la conservació del Delta han empitjorat”. “És un delta més pressionat, la regressió està més accentuada i la salinització acreditada”, va considerar el conseller.

El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, es va mostrar el diumenge obert al diàleg amb les autoritats catalanes però va recordar que el Govern català “no es va oposar a un cabal de 3.000 hectòmetres cúbics en el primer pla”. El conseller Vila, però, va restar importància a l'oferiment de diàleg del Govern espanyol. “El Ministeri no ha tingut cap tipus de contacte amb nosaltres”, va assegurar, “l'únic document que havíem vist era el de la reunió del Consell Nacional de l'Aigua, al juliol”. També el portaveu parlamentari del Partit Popular al Congrés, Alfonso Alonso, es va referir al nou Pla de l'Ebre, assegurant que no hi ha “plans de transvasaments sobre de la taula”.

També des dels partits de l'oposició al Parlament Català es va mostrar rebuig al nou pla per a la Conca de l'Ebre. La Federació d'ERC a l'Ebre va anunciar ahir la seva intenció de presentar en tots els ajuntaments de la zona una moció per rebutjar el Pla. Des d'Esquerra asseguren que cal evitar “caure en el parany” del Govern Espanyol, que intenta “enfrontar als territoris catalans”. El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha exigit al Govern central que estableixi un diàleg amb Catalunya “per trobar una sortida”.

Etiquetas
stats