Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras veu inaplicable l'ultimàtum de Montoro per complir amb el dèficit

El vicepresidente Oriol Junqueras

Oriol Solé Altimira

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha titllat de “senzillament inaplicable” l'ultimàtum del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro a la Generalitat perquè aprovi una no disponibilitat de crèdit per acabar amb el seu dèficit públic. Junqueras ha assegurat que Hisenda no ha facilitat ni els criteris ni les xifres necessàries per adoptar aquesta mesura, per la qual cosa és “impossible” fer-la.

“No es pot prendre una mesura -ha dit Junqueras sobre l'acord de no disponibilitat- sobre una quantitat que ningú especifica, amb uns criteris que no s'especifiquen i amb unes referències quantitatives que són simples estimacions”.

El Govern de la Generalitat -igual que les altres 11 comunitats autònomes que van superar l'objectiu de dèficit del 0,7% l'any passat- va rebre una carta del ministeri el passat dia 6 amb un ultimàtum de quinze dies perquè aprovés en Consell de Govern un acord de no disponibilitat per complir amb el dèficit. Així mateix, advertia de “mesures coercitives” si no complien.

Segons el parer de Montoro, això no implica retallar, sinó que les comunitats no gastin més. Per contra, totes les autonomies afectades ja han advertit que l'ordre d'Hisenda sí que suposa reduir la despesa, i que no poden assumir-ho.

Les declaracions de Junqueras van en la línia dels altres governs autonòmics. El govern andalús, per exemple, va acordar dimarts passat “el rebuig a la política de retallades que vol imposar el Govern de la Nació”, i es va negar a aprovar l'acord de no disponibilitat que exigeix Montoro.

Dèficit “inassumible”

En una carta avançada per El Punt Avui, Junqueras ha respost Montoro que l'objectiu de dèficit del 0,3% imposat a Catalunya i a les altres autonomies per al 2016 “resulta inassumible”, tant des del punt de vista social com a tècnic. D'aquesta manera, Junqueras reitera que Catalunya no retallarà per quadrar els comptes d'aquest any, tal com li exigeix Hisenda.

En una resposta per carta en vigília del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), convocat per Montoro aquest divendres per abordar la problemàtica del dèficit, Junqueras indica que en els últims anys Hisenda ha fixat uns límits del dèficit per a les comunitats autònomes “que no es corresponen amb els principis establerts en la pròpia llei orgànica ”d'estabilitat pressupostària. Així, afirma Junqueras que a les comunitats autònomes els hagués correspost un límit de dèficit del 1,62% el 2015 i de l'1% l'any 2016, enfront dels límits fixats pel Ministeri d'Hisenda de l'0,7% el 2015 i del 0,3% el 2016.

En la missiva, Junqueras indica que “el nostre compromís amb l'Estat del Benestar és irrenunciable” i que “la prioritat sempre serà garantir uns serveis públics de qualitat que donin resposta eficaç a les necessitats dels ciutadans”. “És per això -afegeix Junqueras- que donat l'escenari actual d'ingressos i despeses, l'objectiu assignat a Catalunya per a l'exercici 2016 resulta inassumible, tant des del punt de vista social com des del punt de vista tècnic”.

Així mateix, Junqueras ha recordat que la posició catalana sobre el repartiment del dèficit la comparteixen no només les autonomies afectades per les exigències de Montoro, sinó que també està avalada per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) i pel comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici.

Etiquetas
stats