Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La jutgessa repta Jordi Pujol a aclarir d’on va treure els diners d’Andorra

Jordi Pujol amb Marta Ferrusola

Josep Maria Casas

Una imatge per a la història. Jordi Pujol, Marta Ferrusola i tres dels seus fills –Marta, Pere i Mireia– declararan per primera vegada aquest dimarts en un jutjat com a imputats per un delicte fiscal i per un altre de blanqueig pels diners tenien amagats a Andorra.

En un aute del desembre passat, la jutgessa Beatriz Balfagón, titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, va limitar la investigació del cas Pujol a aquests dos presumptes delictes perquè, fins ara, no hi ha indicis que els diners procedeixin del cobrament de comissions il·legals. Tot i així, ni la jutgessa ni el fiscal es creuen la versió de l’expresident Jordi Pujol, feta pública mitjançant un comunicat el 25 de juliol passat, que els diners de la seva família a Andorra corresponien a un llegat del seu difunt pare, Florenci Pujol, mort el 1980. De fet, en el seu testament no apareix cap referència a aquests cales.

La jutgessa recorda als imputats que “si la versió que volen fer valdre correspon a la realitat” no els costarà gens fer-ho si aporten la documentació sobre els moviments dels seus comptes bancaris a l’estranger, però, de moment, malgrat la insistència de la magistrada, la família Pujol no li ha fet cas.

Aquest dimarts, quan declarin al jutjat, quedarà clar si Jordi Pujol i la seva família han decidit col·laborar en l’aclariment de l’origen del tresor que tenien amagat o prefereixen continuar jugant al gat i a la rata. Quan va comparèixer el setembre passat al Parlament de Catalunya, Jordi Pujol no va contestar les preguntes dels diputats, i ara cal veure que fa davant la jutgessa.

L’advocat de la família, Cristóbal Martell, al·lega que l’esposa i els tres fills de l’expresident van regularitzar el juliol passat els diners que tenien a Andorra, que han fet allò que era correcte, que no hi ha motiu per les imputacions. En canvi, la jutgessa i el fiscal entenen que amb la regularització fiscal no s’aclareix l’import dels diners que tenen a l’estranger i, per descomptat, tampoc el seu origen.

La jutgessa considera “essencial” saber quants diners els va deixar el difunt Florenci Pujol per saber si són els fons que han regularitzat a Andorra. Beatriz Balfagón subratlla que no pressuposa que l’origen dels fons sigui il·lícit, però que tampoc s’ha d’acceptar “a cegues, sense fer cap comprovació” la versió de l’expresident de la Generalitat.

Viacrucis de jutjat en jutjat

Viacrucis de jutjat en jutjatLa família Pujol Ferrusola està en ple viacrucis de jutjat en jutjat: a l’Audiència Nacional, el jutge Pablo Ruz investiga Jordi Pujol Ferrusola, l’hereu, per presumpte delicte fiscal i blanqueig de diners i, per la seva banda, Santiago Pedraz fa el mateix amb Oleguer Pujol Ferrusola, el més petit dels germans; mentre que en dos jutjats de Barcelona s’instrueix un sumari contra Oriol Pujol Ferrusola per cas ITV i un altre contra l’expresident Jordi Pujol, Marta Ferrusola i tres dels fills pels diners d’Andorra.

Fonts jurídiques coneixedores del cas apunten que, tret de sorpreses, aquest últim sumari és el que menys problemes penals portarà a la família Pujol precisament perquè ja han regularitzat els comptes que tenien a Andorra. No obstant això, probablement serà el que malmetrà més la imatge política de Jordi Pujol, que el febrer vinent haurà de comparèixer, per segona vegada des que va esclatar l’escàndol, al Parlament de Catalunya, aquesta vegada davant una comissió parlamentària d’investigació.

La banca andorrana encara els protegeix

La banca andorrana encara els protegeixPrecisament, aquest dilluns 26 de gener estaven citats a declarar davant aquesta comissió d’investigació els principals directius dels bancs andorrans als quals la família Pujol va confiar prop de 4 milions d’euros: primer van ingressar-los a Andbank i, entre desembre de 2010 i gener de 2011, van transferir-los a Banca Privada d’Andorra (BPA). Per part d’aquest últim banc, estaven citats els germans Higini i Ramon Cierco – que també és directiu del FC Barcelona–, i per part d’Andbank, el seu president, Manuel Cerqueda, i el conseller delegat, Jordi Comas. Tots han excusat la seva compareixença amb l’argument que la seva nacionalitat andorrana els eximeix de donar explicacions al Parlament de Catalunya. Curiosament, Jordi Comas és fill d’Antoni Comas, que va ser conseller de Benestar Social (1988-1999) en els governs de Jordi Pujol. La banca andorrana continua protegint l’expresident de la Generalitat.

Etiquetas
stats