Els líders de la federació de CiU han presentat ja el seu programa electoral, amb el que volen convèncer a una majoria de catalans el dia 25 de novembre. En una roda de premsa al Centre d'Interpretació Barcelona World Race, els convergents van deixar clar el seu compromís d'organitzar una consulta sobiranista durant la pròxima legislatura. Fins ara, no havia quedat clar si la seva intenció de CiU era organitzar la consulta durant la pròxima legislatura o la següent. El text diu així: “el proper Govern de la Generalitat impulsarà una consulta la propera legislatura per tal que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col.lectiu”.
A la roda de premsa van comparèixer primer els responsables de redactar el programa electoral, Jordi Baiget (Unió) i Ramon Espadaler (CDC) que van explicar que els principals compromisos són superar la crisi i garantir l'estat del benestar. Per assolir aquests dos objectius, els convergents asseguren que cal donar a Catalunya instruments que ara no té i que només s'aconseguiran si s'avança en la transició nacional, que és el tercer objectiu del programa.
El lema del programa és “Catalunya 2020”, ja que els nacionalistes calculen que faran falta dues legislatures per tirar endavant la transformació de país que tenen prevista. Cal recordar que Artur Mas, el dia en que va comparèixer al Parlament per anunciar que avançava les eleccions, es va comprometre a no tornar-se a presentar com a candidat “un cop s'assoleixi l'objectiu nacional que el poble decideixi”. S'entén que tot aquest procés, des de la consulta a la ciutadania prevista pel proper mandat fins a la materialització d'un nou model d'estat en cas que guanyi el sí, ha de durar dues legislatures, en l'imaginari e CiU.
El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va explicar que la qüestió nacional i la socioeconòmica “son cares d'una mateixa moneda” i es va voler allunyar dels partits que defensen que en el moment actual de crisi no toca parlar de qüestions nacionals o dels que, tot el contrari, asseguren que amb la independència tot quedaria resol. “L'objectiu de l'Estat propi no és un fi en sí mateix”, va dir, sinó un instrument per millorar la competitivitat econòmica i l'estat del benestar.
En la presentació del programa, l'últim a parlar va ser Artur Mas, el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat. Mas va assegurar que el programa conté “compromisos molt clars i un full de ruta perfectament establert”, de manera que serà fàcil comprovar al final de la legislatura si s'han complert o no. Mas va dir que “totes les nacions tenen un estat que les ajuda, les protegeix i les defensa”, a diferència de Catalunya i va afegir: “Això s'ho ha de guanyar el poble i us asseguro que s'ho guanyarà”. El candidat nacionalista va dir que ja han quedat enrere els 30 anys durant els quals des de Catalunya s'ha intentat canviar Espanya, una obsessió que han tingut diferents líders polítics com Jordi Pujol o el mateix Duran i Lleida. “Ara anem a consultar el poble de Catalunya perquè lliurement decideixi el futur que vol per ell mateix”, va concloure.
Durant tot el seu discurs, tant Mas com Duran i Lleida van insistir en que cal emmirallar-se amb Europa i no amb Espanya. De fet, la roda de premsa es va fer davant de dues banderes europees que envoltaven tres senyeres. Tota una declaració d’intencions.