Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Oriol Pujol estarà contra les cordes

Oriol Pujol torna al Parlament, ara davant d'una comissió d'investigació

Josep Maria Casas

La família Pujol Ferrusola està desfilant per la comissió parlamentària d’investigació un darrere l’altre. Aquest dilluns li toca el torn als germans Marta i Pere, que hauran de donar explicacions sobre els diners que van amagar a Andorra i els contractes que van fer pels governs del pujolisme, la primera com a arquitecta i el segon com a ambientòleg, però el plat fort serà Oriol, exsecretari general de Convergència (CDC) i, fins al juliol passat, diputat al Parlament.

Tal com va fer el seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, Oriol també es podria escudar amb el fet que té un procediment judicial obert, encara en fase d’instrucció, l’anomenat cas ITV, per esquivar les preguntes més insidioses dels grups de l’oposició, però quedaria malament que qui va començar l’actual legislatura com a diputat, president del grup parlamentari de CiU i secretari general del partit del president de la Generalitat s’emparés en excuses de procediment judicial per evitar donar explicacions. Quan el Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona va citar-lo per última vegada, el gener passat, Oriol va optar per guardar silenci, però cap dels diputats espera que avui faci el mateix al Parlament, sobretot quan els seus pares, l’expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola, van ser incapaços de tenir la boca callada en la seva compareixença de fa una setmana tot i que aquesta era la intenció inicial.

Un antic col·laborador d’Oriol al partit apunta que aquest encara podria ser més loquaç que el seu germà Jordi quan li preguntin per les trames del sector de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), però que el posaran en un “compromís” quan l’interroguin sobre la branca de les deslocalitzacions de multinacionals japoneses, precisament perquè en aquest assumpte també figura com a imputada la seva esposa, Anna Vidal, la qual declararà en la comissió d’investigació més endavant.

Col·leccionista d’imputacions

Inicialment, Oriol Pujol estava imputat per tràfic d’influències, acusat d’exercir pressions polítiques i de col·locar càrrecs de la seva confiança suposadament per imposar –sense èxit, tot sigui dit– un nou mapa d’estacions d’ITV. Més tard se’l va imputar per un primer delicte de suborn, relacionat amb un presumpte cobrament dels serveis polítics prestats, i posteriorment per un segon delicte de suborn i falsedat, aquesta vegada per la trama de les deslocalitzacions industrials.

La fiscalia i la jutgessa instructora consideren que Oriol Pujol va cobrar prop de mig milió d’euros a través de la seva esposa, Anna Vidal, per suposades factures falses que aquesta va presentar a Alta Partners, la consultora de Sergi Alsina que va intermediar davant l’administració per trobar compradors per les plantes industrials de Sharp, Sony i Yamaha. Sergi Alsina i Oriol Pujol són amics íntims des de fa anys, fins al punt que es van construir segones residències contigües a Urús (Cerdanya) en una alambinada operació immobiliària que també és objecte d’investigació en una de les branques del cas ITV.

Accés a l’agenda del president

Segons la tesi de fiscalia, Oriol Pujol va possibilitar que Sergi Alsina tingués accés al president de la Generalitat, Artur Mas, per culminar les negociacions pels processos de deslocalització de multinacionals japoneses. En el cas de Sharp, Sergi Alsina va cobrar 3,2 milions d’euros d’aquesta multinacional perquè l’ajudés a vendre la seva planta de Sant Cugat al grup Cirsa, encapçalat pel terrassenc Manuel Lao. En les negociacions hi va prendre part el mateix Artur Mas. Sergi Alsina va recompensar Oriol Pujol a través de la seva esposa, Anna Vidal, que va cobrar d’Alta Partners unes factures per 236.000 euros en concepte d’“anàlisi financeres” de l’operació de Sharp que, segons fiscalia, no es van fer o no justificaven de cap de les maneres aquests honoraris. Dos empleats d’Alta Partners van declarar al jutjat que no havien vist mai Anna Vidal.

En un informe demolidor, el fiscal Fernando Maldonado descriu com, entre 2010 i 2012, amb Artur Mas a la presidència de la Generalitat, Sergi Alsina va ser contractat per grans corporacions que estaven en processos de deslocalització. Alsina va contractar diverses assessories a Anna Vidal, pagades generosament, però el fiscal considera que, en realitat, pagava “els serveis d'Oriol Pujol Ferrusola, que utilitzava les seves múltiples influències polítiques en benefici propi i dels altres dos imputats”.

Previsiblement, més que per la fracassada operació del mapa de les ITV, els grups parlamentaris centraran les preguntes a Oriol Pujol en les tres exitoses operacions de deslocalització assessorades pel seu amic Sergi Alsina i que van reportar prop de mig milió d’euros de benefici a la seva esposa: Sony, Yamaha, Sharp –que és la que va requerir contactes al més alt nivell–, així com un projecte de Seat a Martorell. Sergi Alsina va obtenir més d’11 milions d’euros.

Del sumari se’n desprèn que, gràcies a les seves influències polítiques, Oriol podia aconseguir que determinats empresaris accedissin a l’agenda del president de la Generalitat perquè els rebés o els solucionés problemes. Quan Artur Mas va comparèixer fa uns dies al Parlament, va defensar aquest paper, el de parlar amb empresaris per salvar llocs de treball, però la qüestió és que l’esposa d’Oriol Pujol facturava a la consultora que s’encarregava de la intermediació.

L’oposició probablement posarà Oriol en un tràngol quan se li pregunti per algunes converses incorporades al sumari en les quals proposa apartar de les negociacions amb Sharp a Germà Gordó, actual conseller de Justícia i en aquells moments secretari del govern; o per les desqualificacions que va dedicar a l’exconseller d’Empresa Francesc Xavier Mena –li va dir “burro” i “desgraciat”– per trobar-lo massa condescendent amb els sindicats de Yamaha.

Etiquetas
stats