Les PAHs catalanes col·lapsen les oficines de CatalunyaCaixa per exigir sol·lucions
Les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca catalanes han començat aquesta setmana una nova campanya contra CatalunyaCaixa. Pretenen bloquejar la seva xarxa d'oficines fins que no aconsegueixin sol·lucions definitives a la problemàtica de les persones afectades que tenen la hipoteca contractada amb aquest banc nacionalitzat. Des de fa deu mesos tenen en marxa una negociació col·lectiva de més de 700 casos amb l'entitat.
Ada Colau, de la PAH de Barcelona, assegura que les entitats nacionalitzades “reben pressions de l'administració no per ser més sensibles davant d'aquests casos, com seria d'esperar, sinó perquè siguin més agressives”. Segons Colau, “donat que aquestes entitats estan en venda les volen fer més atractives a possibles compradors, però per a això estan extorsionant a la gent”.
La Plataforma denuncia que, tot i que CatalunyaCaixa va començar a concedir dacions en pagament a les persones afectades arran de la negociació, aquestes no eren totals, sinó que deixaven un romanent. Per cobrir aquest deute, inferior a l'inicial però tot i així superior al que poden pagar, les famílies es veuen obligades a contractar un prèstec personal amb la mateixa entitat, que han de seguir pagant un cop han retornat el pis. Els afectats reclamen des de fa a l'entitat que les dacions siguin totals i s'eliminin aquests prèstecs, però no han vist resultats.
Davant la impossibilitat d'avançar en la negociació han decidit tornar a les accions de pressió. Des de dimecres han provocat el tancament de les principals oficines de CatalunyaCaixa al centre de tres municipis catalans amb llargues cues de clients de crèdits hipotecaris que demanen sol·lucions. La primera acció va tenir lloc a L'Hospitalet de Llobregat. Convocades a la Rambla Just Oliveres, les persones afectades es van dirigir a una oficina propera. Davant la llarga cua l'entitat va reaccionar ordenant el tancament de diverses sucursals de la zona.
De forma sostinguda
Ada Colau admet les similituds de l'acció amb la iniciativa Toque a Bankia, amb la que es va voler col·lapsar les sucursals de Bankia de tot el país durant un dia la passada primavera. No obstant, remarca una diferència: “Nosaltres no ho fem un dia sinó de forma sostinguda, perquè és un dret dels clients”.
El dijous l'acció es va repetir a Sabadell. “Estaven sobre avís de l'acció perquè ja s'havia fet el dia abans i tot plegat va ser bastant ràpid. A mesura que ens acostàvem a les oficines ja es tancaven”, explica Pau Llonch, de la PAH local. Els manifestants es van dividir en quatre grups per mantenir tancades les sucursals del centre de Sabadell amb la seva presència a prop dels bancs.
A Barcelona li ha tocat el torn aquest divendres. Més de 300 persones, entre elles 170 clients de CatalunyaCaixa, s'han concentrat al centre de la ciutat i s'han dividit en grups. Pel camí s'han trobat més de 20 oficines tancades, algunes amb un cartell on es deia que no obrien “per motius de seguretat”. Els diferents grups s'han concentrat en una sucursal que han trobat oberta al Passeig de Sant Joan, però els treballadors s'han negat a atendre les desenes d'activistes de la PAH que feien cua a la porta.
La resposta de la PAH ha estat demanar fulls de reclamació. Davant la negativa del banc ho han sol·licitat a la policia, que els ha facilitat 150 fulls per les persones que els demanaven. Colau assegura que seguiran amb l'acció fins que trobin sol·lucions. “I CatalunyaCaixa s'ha de plantejar si vol seguir sense atendre els seus clients, perquè això s'apropa al corralito”, sentència.