Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La PAH reclama els pisos de la Sareb per a la ciutadania i anima a “recuperar-los”

Concentració de la PAH davant el Barcelona Meeting Point / João França

João França

“Ja fa tres anys que la van crear i la Sareb encara no ens ha explicat quin habitatge té”, critica Berni Sorinas, portaveu de l'Obra Social de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Per això la PAH ha presentat aquest dimecres en el context de la fira immobiliària Barcelona Meeting Point la campanya “La Sareb és nostra”, amb un web a on han mapejat habitatges de l'entitat, coneguda com el “banc dolent”.

La Sareb és una entitat impulsada el novembre del 2012 pel govern espanyol amb l'objectiu de sanejar d'actius tòxics les entitats rescatades i és de propietat un 45% pública. Gran part dels actius tòxics de la banca espanyola eren immobiliaris i per això “la Sareb és coneguda com el banc dolent, però és sobretot una immobiliària, i la més gran d'Europa”, assegura Aida del Valle, també de l'Obra Social de la PAH. “La Sareb no ha servit per mobilitzar tot aquest habitatge buit sinó que té l'objectiu de retenir-lo per poder tornar a especular d'aquí 10 anys”, critica Sorinas.

La campanya presentada per la PAH té per objectiu potenciar la seva Obra Social, que passa per l'ocupació d'habitatges buits d'entitats financeres per allotjar famílies que no tenen una altra alternativa d'habitatge. Dels 40 blocs recuperats per la PAH arreu de l'Estat, 18 són de la Sareb, segons explica Sorinas, que espera que aquesta xifra pugui créixer. El web de la campanya “La Sareb és nostra” inclou, a més del mapa d'habitatges de la Sareb, una guia de recuperació amb les eines impulsades per l'Obra Social de la PAH en els darrers anys. “Si una família es queda al carrer té una guia i un mapa per recuperar habitatges”, conclou Sorinas.

L'advocada Pilar Rodríguez, de l'Associació Lliure d'Advocats de Catalunya (ALLAC), ha intervingut en la presentació de la campanya per denunciar un enduriment de la legislació per part del Partit Popular en resposta, diu, a les actuacions dels moviments socials. Explica que pel que fa al delicte d'usurpació, del qual s'acusa a les persones que ocupen un habitatge que no és residència de ningú, s'han accelerat els procediments. “El procés abans podia durar dos anys i ara en canvi una persona que ha ocupat un habitatge després de quedar-se sense cap altra alternativa podria quedar-se al carrer en 15 o 20 dies”, ha assegurat. També critica que s'està vulnerant el dret a la defensa perquè, en aquests casos, ha deixat d'assignar-se un advocat d'ofici si la persona afectada no el demana.

La Sareb a la fira

Després que el 2013 la PAH interrompés el Barcelona Meeting Point amb una protesta a l'estand de la Sareb, que hi participava per primer cop, l'entitat no ha fet acte de presència com a tal a la fira immobiliària. En canvi, Aida del Valle denuncia que els actius de la Sareb sí que estan presents en la fira, gestionats per altres immobiliàries. En concret, explica que ofereixen pisos de la Sareb les immobiliàries Altamira, que pertanyia al banc Santander, Servihabitat, que pertanyia a Caixabank, totes dues ara en mans de fons de fons d'inversió nord-americans, i Solvia, del Banc Sabadell.

Etiquetas
stats