Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Condemnes de fins a tres anys i nou mesos de presó per les protestes de Can Vies

Manifestació de suport a Can Vies al centre de Barcelona / Enric Català

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Un jutge de Barcelona ha imposat penes d'entre vuit mesos i tres anys i nou mesos de presó a quatre condemnats pels aldarulls registrats a finals de maig de 2014 durant les protestes pel desallotjament del centre 'okupat' de Can Vies, del barri de Sants de Barcelona.

Dels quatre condemnats després dels judicis celebrats la setmana passada, Quim N. és al que el Jutjat Penal 28 de Barcelona ha imposat la pena més alta, de tres anys i nou mesos de presó, per atemptat contra un agent de l'autoritat amb ús d'instrument perillós amb l'agreujant de disfressa –anava tapat amb una bufanda, segons recull la sentència– en haver llançat la matinada del 29 de maig una ampolla de vidre a un mosso d'esquadra que va impactar en el seu escut.

Andrés García Berrio, advocat d'alguns dels acusats, apunta, però, que presentaran recurs en alguns casos. “Hi ha alguna cosa que els uneix a tots i és que la prova és el testimoni dels agents dels Mossos d'Esquadra i en molts casos cauen en contradiccions”, assegura. En el cas concret de Quim N. el lletrat remarca que “no s'han aportat proves objectives com la suposada ampolla que hauria llençat o la suposada bufanda que portava”. D'una banda, diu, “hi ha contradiccions dels mossos i de l'altra testimonis que excusen el condemnat”.

En diverses sentències recollides per Europa Press, el jutge ha condemnat a un any de presó a Sebastián V. i a Paula J. pels delictes d'atemptat a agent de l'autoritat; a vuit mesos de presó a Arturo L. per resistència a l'autoritat, i ha absolt Arturo S. dels desordres pels quals estava acusat.

L'incident amb Quim N. es va produir durant els disturbis al carrer de Sants, quan hauria tirat l'ampolla “de vidre gran” contra un dels agents uniformats que estava a uns vint metres; deu minuts després va ser detingut al carrer Galileu, recull la sentència.

Testimonis contradictoris

Arturo L. estava a la cruïlla de rambla de Badal amb Constitució fugint dels furgons policials, va ser interceptat per un dels agents i es va oposar a la seva detenció “donant cops a l'esmentat policia, caient tots dos a terra i sent finalment reduït”, diu la sentència.

“En aquest cas l'únic que justifica la condemna són els testimonis dels Mossos d'Esquadra, que a més van caure en moltes contradiccions, i en canvi una veïna de 60 anys que vivia davant i no és sospitosa de res el va veure des de casa i assegura que Arturo no es va resistir gens”, apunta García Berrio.

A més, assegura el lletrat, “aquest cas posa en dubte que hi ha detencions arbitràries i atestats no del tot certs, mostra que casos com el 4F es poden tornar a repetir si no s'actua amb la màxima professionalitat des de tots els cossos i els jutges segueixen avalant la versió policial”.

Sebastià V. estava sobre les 23 hores del 29 de maig al carrer Creu Coberta llançant pedres contra un cordó policial i després al carrer Rei Martí va col·locar almenys un contenidor per utilitzar-lo de barricada per impedir el pas dels furgons policials; en ser detingut, va mostrar “una forta oposició, donant cops amb els punys i puntades de peu contra els agents que pretenien detenir”.

El mateix dia i sobre la mateixa hora, Paula J., estant al costat d'unes 15 persones al carrer Watt, va llançar una pedra contra un mosso de paisà “amb la intenció de ferir-lo”, segons la sentència que la condemna a un any de presó.

Més reivindicacions

Des de Can Vies reiteren la seva petició d'“absolució i retirada de càrrecs de totes les represaliades per la mala gestió política d'un conflicte que va iniciar el Districte de Sants-Montjuïc amb el seu regidor Jordi Martí al capdavant”. En un comunicat crític amb les condemnes, apunten que esperen “la mateixa celeritat i duresa amb la desena de mossos imputats per lesions a manifestants durant la setmana de protestes en defensa del Centre Social Autogestionat Can Vies i que no quedin impunes com ja ens tenen acostumades”.

“Seguirem defensant la gent que surt al carrer per reivindicar una Barcelona dels barris de i per a totes. Per això, ens sumem a la convocatòria d'aquest dimecres 4F per cridar que estem fartes de la seva impunitat i brutalitat”, diuen des de Can Vies en un comunicat.

Etiquetas
stats