Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

La botiga-museu del Barça de Sagrada Família tanca per les pressions veïnals

La botiga del Barça a Sagrada Família, tancada

Cristina Palomar

La botiga-museu del Barça situada davant del temple de la Sagrada Família ha tancat aquest dijous les seves portes després de més de tres mesos de protestes veïnals. L’Ajuntament de Barcelona n’ha ordenat la clausura perquè no complia la normativa municipal específica que regula l’obertura de comerços destinats a la venda de souvenirs en una de les zones de la ciutat que més està patint la pressió turística i el monocultiu comercial.

Tanmateix, el tancament d’aquest local, situat en un tram del carrer Mallorca afectat per les futures obres d’urbanització del voltant del monument d’Antoni Gaudí, suposa una victòria agredolça per al barri. L’Associació de veïns de Sagrada Família volia el seu tancament definitiu, però la botiga podrà reobrir un cop hagi fet els arranjaments necessaris per adequar-se a la norma. Segons va explicar ahir un dels treballadors, les obres de reforma començaran en breu i, de moment, no hi ha data de reobertura.

El conflicte entre el consistori i l’associació de veïns per aquesta qüestió fa temps que s’arrossega i s’afegeix a una llarga llista de greuges. Des de l’entitat veïnal s’havia acusat reiteradament el regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, d’haver concedit a aquesta botiga de productes esportius la llicència d’obertura tot i vulnerar el Pla Especial municipal que s’aplica en el sector delimitat pels carrers Rosselló, Padilla i Nàpols i l’Avinguda Diagonal. Els veïns estaven disposats, fins i tot, a portar el cas als tribunals el pròxim mes de gener.

L’ordre de tancament de la botiga és conseqüència de l’informe realitzat per un tècnic municipal el passat 23 d’octubre en què es recollien tots els incompliments que els veïns havien denunciat durant mesos i que sempre havien caigut en sac foradat. De fet, l’associació veïnal ja havia presentat prèviament el 8 d’octubre una denúncia davant del districte exigint la suspensió de l’activitat comercial perquè la botiga superava amb escreix la superfície màxima destinada a la venda de records.

A l’informe municipal es remarcava que l’activitat comercial s’exerceix “sense permís” perquè contradiu el que s’estableix en l’informe relatiu als usos del sòl d’aquest local. El projecte inicial contemplava “la construcció d’una edificació temporal a base de mòduls prefabricats i estructura metàl·lica, de planta baixa i primera, destinada a espai museístic interactiu al voltant del món del Fútbol Club Barcelona, que disposarà d’un espai de botiga per vendre productes de la seva marca. Les obres inclouen l’enjardinament de la part de la parcel·la no edificada i el manteniment i la millora de la façana existent”.

Segons l’avaluació del tècnic municipal, la realitat era ben diferent: pràcticament tot l’espai comercial estava enfocat únicament a la venda, tant de material esportiu com d’entrades als partits, i no hi havia cap zona enjardinada, tret de l’entrada que tenia catifes de gespa artificial al terra. “No existeix activitat museística. Existeixen referències a les història del Barça i Catalunya, a mode de decoració temàtica”, conclou.

El tancament de la botiga del Barça ha provocat aquest dijous sorpresa entre els vianants, molt d’ells turistes que s’acostaven al temple expiatori. En un dels aparadors s’anunciava en català, castellà i anglès que “estem millorant les nostres instal·lacions” mentre dos tècnics del districte comprovaven que el local ja no estava obert al públic.

Etiquetas
stats