Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Paxti Esquembre, exalcalde ‘verd’ de Villena: “Vaig sentir ràbia quan el PSOE, en teoria progressista, va cedir i va permetre el retorn dels bous”

Paxti Esquembre, exalcalde ‘verd’ de Villena

Emilio J. Salazar

Alicante —

0

Ha arribat el dia. Francisco Javier ‘Patxi’ Esquembre compareix aquest dilluns en el jutjat d'Instrucció número 2 per a respondre a la querella de la Fundació Toro de Lidia (FTL), un lobby taurí que l'acusa de prevaricar per negar-se a cedir la plaça de bous de Villena durant el seu mandat com a alcalde malgrat l'existència de tres sentències judicials favorables. Considerat com el primer alcalde ecologista d'Espanya, va accedir al càrrec en 2011 de la mà dels Verds, va aconseguir majoria absoluta en 2015 i va patir un revés en els últims comicis, obligant a Esquembre a dimitir i al seu partit, aliat amb Compromís, a cedir l'alcaldia al PSOE amb el qual ha tornat a governar des de llavors. 

Què va sentir dissabte passat 7 de setembre quan van tornar els bous a la plaça de Villena, liquidant la seua lluita antitaurina durant aquests anys?

Sentim dues ràbies. Una perquè el procediment administratiu s'ha forçat en favor de la Fundació Toro de Lidia per aquest tema, ja que tant en terminis com en informes s'ha anat darrere del que ha dit la Fundació; mentre que el grup Els Verds ha presentat documents legals pels quals no es podia fer la cessió. El que estàvem defensant és que continuava havent-hi defectes en la plaça, continuava faltant el procediment. Després també la ràbia que un partit progressista, com en teoria és el PSOE, que havia de defensar un model de cultura, va cedir i fora més fidel a la Fundació Toro de Lidia que a la convivència i el respecte i permetera la tornada dels bous.

Al seu parer, què hi busca la FTL amb la seua querella? 

La Fundació Toro de Lidia busca acoquinar i l'alcalde actual [Fulgencio Cerdán] ha sigut acoquinat de seguida. Han partit del fet que ells tenien raó i hem hagut de solucionar totes les coses perquè es poguera cedir la plaça, en lloc de dir com jo he dit des del principi que teníem avaries en la plaça i no es podia cedir. I nosaltres ens mantenim en el mateix. De fet, s'ha demostrat aquests dies.

Llavors els seus arguments legals quins són exactament?

Els informes tècnics deien que hi havia deficiències en la plaça, que hi havia uns compromisos econòmics de l'ajuntament que mancaven de l'informe de fiscalització municipal, i que després el reglament nostre diu que el dia 7 [de setembre] es reserva l'Ajuntament per a fer un plec, quan el que s'ha fet ara ha sigut una cessió directa que podria ser fins i tot causa de prevaricació. Perquè amb l'última correguda que va haver-hi es va posar que si el dia 7 se cedia, era mitjançant un plec, per a evitar tracte de favor a qualsevol empresa. I el nostre reglament diu que si coincideix amb actuacions municipals ja previstes, seria un criteri per a no cedir-la i aquest dia hi havia una desfilada infantil i fàcilment es podria haver dit que no. És a dir, que hi havia elements suficients per a no haver cedit si no haguera mediat la querella.

I no obstant això el jutge aprecia indici de prevaricació contra vosté i són tres les sentències que conclouen que Villena no pot frenar les corregudes.

Però el jutge el que diu és que l'Ajuntament ha de justificar la seua negativa i el que han llegit ells [els regidors del PSOE] és que el jutge afirma que l'Ajuntament ha d'atorgar la correguda, doncs no. Diu que l'Ajuntament ha de justificar el seu ‘no’ i sembla ser que vam fer malament des del punt de vista del dret administratiu quan no es va cedir en un parell d'ocasions pel que t'he explicat del dia 7, però no consta en l'acta de la Junta de Govern; només consta en l'informe que va presentar després l'advocat en el contenciós. El que diu el jutjat que no era el moment de presentar-lo, que el moment havia d'haver sigut abans, és a dir, que ha sigut una qüestió de tipus procedimental, per la qual cosa es condemna a l'Ajuntament al fet que justifique la seua postura.

Vostés defensen que el rerefons de l'assumpte és la Iniciativa Legislativa Popular que es va aprovar amb Rajoy de considerar els bous com a patrimoni cultural.

Això protegeix, entre cometes, perquè segons diu una sentència, l'Ajuntament està obligat a respectar les lleis i això és cert, però jo dic, si jo estiguera dient que no puc fer un espectacle en una finca privada on un l'ha posat, jo estaria incomplint la llei. Però jo estic vetlant pel bé municipal, que és un espai públic, que té una manera d'adjudicar-se. I aqueixa manera diu que el dia 7 es fa mitjançant un plec i que si coincideix amb un altre espectacle municipal, podria no donar-se. I les dues coses en aquestes dates es van donar perfectament. I en les altres es van donar però no es van justificar bé. Diguem que la Junta de Govern no va ser fina com ho ha sigut ara que hi ha informes de tota mena.

Però si que hi ha indicis en altres localitats on si es va aconseguir evitar frenar els bous sense conseqüències legals per als regidors, com a la Corunya

Clar, i en Xátiva es van suspendre, va haver-hi recurs i el va guanyar l'Ajuntament.

Assumeixen autocrítica llavors? 

Sí, potser l'autocrítica està a haver cregut que amb la decisió de la majoria democràtica de la Junta de Govern era suficient, i continue pensant que és suficient. Però sembla ser que la llei no en el sentit que si el meu equip de govern haguera fet alguna actuació anomenem-li punitiva dins de la plaça, estaríem exempts. Amb la querella parlem de que hem respost sempre a la legalitat. Encara que no podem desconéixer la nostra postura antitaurina, i de respecte animal, les decisions de la Junta de Govern no han sigut per aqueix motiu, una altra cosa és que enfront del jutjat hem respost prou malament, i aqueixa sí que és una autocrítica que hem de fer-nos.

Vostés defensen que la cultura haurien de triar-la els municipis i no l'Estat a través de la llei de patrimoni cultural. 

Clar, això és clar. Al nostre poble han vingut molta gent a fer un espectacle i s'ha entés que no reunia la qualitat suficient per a fer-ho i ningú s'ha querellat contra nosaltres. El programador cultural tria el que considera oportú i és una barbaritat que amb aquest tema no puga ocórrer així.

Es penedeix ara d'haver frenat els bous?

No hem frenat els bous. El que he fet ha sigut respectar la programació cultural de Villena i l'ús dels edificis públics.

La seua postura a la ciutat respecte a aquesta qüestió, li ha passat factura al seu partit? Han perdut l'alcaldia, 6 regidors i vosté ha renunciat a la seua acta.

Però aqueixa pèrdua no té res veure perquè quan aconseguim majoria absoluta fa quatre anys se sabia que el plantejament del nostre partit era no programar espectacles amb mal als animals. La pèrdua de vots pot haver vingut més pel problema per la llei de contractes que va fer que Villena estiguera paralitzada econòmicament un any malgrat tindre superàvit i amb una plantilla tan minvada a l'Ajuntament ens va passar factura.

Però hi ha una part de la població de Villena que sí que vol bous.

Clar, però una proporció diguem X. Els que no van votar a Ciutadans i a Vox la vegada passada i han votat aquesta vegada.

Com se sent pel suport rebut després de la seua imputació, així com la recollida de signatures? 

Bé. L'estiu no ha sigut el millor moment per a recaptar suports però la gent pròxima de Compromís, Equo i altres partits progressistes m'han mostrat el seu suport i la recollida de signatures han funcionat claríssimament bé amb més de cinc mil fins ara.

Se sent optimista amb el procés judicial o es veu condemnat per prevaricació per aqueixes fallades que ha reconegut?

Preferisc no opinar sobre el que decidirà el jutge, però em sent optimista perquè entenc que aquest és un tema contenciós que ja va ser resolt en el seu moment i no un assumpte penal.

Etiquetas
stats