Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els barracons, l’assignatura pendent de Vicent Marzà al començament del curs

El col•legi 103 de València, amb 400 alumnes instal·lats en barracons situats en l’entorn de la Ciutat de les Arts i les Ciències

Miguel Giménez

València —

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, presentava dijous passat les dades del començament del curs a la Comunitat Valenciana –que va tenir lloc divendres passat a la província d’Alacant i que començarà aquest dilluns a València i Castelló– i destacava l’aposta del Consell del Botànic per les infraestructures. En aquest sentit, explicava que ja hi ha setze centres nous en el que va de legislatura i n’hi ha díhuit més que estan en construcció, dels 73 nous col·legis i instituts previstos per a la legislatura. El titular d’Educació reiterava la voluntat de l’executiu valencià perquè en acabar la legislatura no quedarà cap col·legi que estiga situat íntegrament en barracons.

No obstant això, aquestes xifres no són prou per a les associacions de mares i pares representades en Fampa. Així, lamenten que encara s’està lluny dels compromisos marcats en el Pla d’Infraestructures i que encara hi ha massa alumnes valencians que estan obligats a estudiar en barracons.

Les xifres que ha donat a conéixer Fampa –la Conselleria no donarà a conéixer les dades oficials fins dilluns que ve– reflecteixen que queden 24 centres que estan instal·lats íntegrament en aules prefabricades; 69 que són antics i necessiten una construcció nova; huit que es requereixen segons la planificació escolar; 169 ocupats parcialment en barracons; i 463 escoles i instituts amb necessitat d’actuacions puntuals.

Segons l’opinió de Màrius Fullana, portaveu de Fampa, el Pla d’Infraestructures de Vicent Marzà era ambiciós, però “ha fet curt”, alhora que lamenta que s’haja relegat el que els pares consideren una prioritat a un segon pla: “Va tot molt endarrerit pel que fa a les expectatives generades”.

Per això, reconeixen que estan “decebuts” amb el departament que dirigeix Vicent Marzà i reclamen més recursos per a desenvolupar el Pla d’Infraestructures i fer desaparéixer els barracons a la Comunitat Valenciana: “La Conselleria ens ha reconegut que tot va més lent del que esperaven, però amb imaginació, voluntat política i recursos es podria haver resolt la qüestió”.

1.700 barracons el 2015

El PSPV i Compromís es van trobar quan van accedir al Govern de la Generalitat Valenciana una trentena de centres instal·lats íntegrament en barracons –amb alumnes que han cursat tot el cicle d’Infantil i Primària sense haver xafat físicament un edifici (el Ciutat de Cremona d’Alaquàs o el Regina Violant d’Almassora en són alguns exemples)–, 200 més amb algun mòdul prefabricat, la qual cosa suposava 1.700 distribuïts per tot el territori valencià. Tot això es traduïa en unes despeses de 5,5 milions d’euros en manteniment.

Etiquetas
stats