Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els pantans de la conca del Xúquer esquiven la sequera i donen les millors xifres en anys

Pantà de Benaixeve.

Toni Cuquerella

0

El del 2022 ha sigut un estiu sec a Espanya, però també a Europa en general. Onades de calor contínues han mostrat imatges no vistes durant dècades, i fins i tot segles, en el continent, amb nivells dels rius i pantans més que mínims. Però la conca del Xúquer està mostrant xifres fora del que és normal, molt per damunt de les mitjanes, i tot gràcies a les pluges intenses i contínues de la primavera passada.

Segons l’últim informe hidrològic del ministeri del dimarts 30 d’agost, la reserva de la conca del Xúquer està en un 57,3% de la seua capacitat –1.630 hectòmetres cúbics en xifres absolutes–, mentre que la mitjana espanyola és del 35,9%. A més aquesta conca se situa en la franja alta de les reserves, Així doncs, de les 16 demarcacions hidrogràfiques que hi ha a la Península, la del Xúquer se situa en cinquena posició, únicament superada per les demarcacions de les conques internes del País Basc (81%), del Cantàbric Oriental (71,2%), del Tinto, l’Odiel i Piedras a Andalusia (66,4%), i del Cantàbric Occidental (59,8%).

És més, la conca del Xúquer també és de les poques que ha aconseguit incrementar en els dos últims anys el seu nivell d’aigua embassada, ja que fa dos anys era del 50,8%, i mostra nivells molt superiors a les mitjanes dels últims 5 anys, que eren del 38,1%, i dels últims 10 anys, que eren del 38,5%. Per contra, la sequera a la Península s’aprecia consultant aquestes mateixes referències, ja que el 35,9% actual està molt lluny de les mitjanes dels últims 5 anys, que era del 48,2%, i dels 10 últims, que era del 54,6%.

En la gràfica oficial del ministeri es percep l’evolució de l’any hidrològic, que va començar de manera positiva, però va tardar a arrancar la pluja de l’any 2022 cap al creixement normal de la primavera. Quan va arribar al març, aquest es va disparar, fins i tot per damunt de l’any anterior, que ja va marcar registres històrics. En canvi, quant a la reserva hidràulica peninsular, la tendència ha sigut a la baixa durant l’última dècada.

Primavera “extremadament humida”

A aquesta bona salut de les reserves van col·laborar de manera considerable les precipitacions de la primavera passada. Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la primavera del trimestre de març, abril i maig del 2022 va ser “extremadament humida”, amb una precipitació de 435,4 litres per metre quadrat, que és un 325% respecte de la mitjana climàtica de referència entre 1981-2010, que va ser de 134,6 litres. És més, no sols va ser la primavera més humida des d’almenys el 1950, sinó també l’estació més humida des d’almenys la mateixa data.

Com a dades destacades també s’assenyalen els registres màxims d’alguns observatoris del sud de València i el nord d’Alacant, en què uns quants els 1.000 litres per metre quadrat de precipitació acumulada: la Drova, 1.341,9 litres; Benissili (la Vall de Gallinera), 1.235,5 litres; Barx, 1.173,4 litres.

Una altra referència que mostra la bona salut hídrica de la conca del Xúquer són les dades del percentatge d’humitat superficial del sòl. Es pot veure en el mapa del 31 d’agost que aquesta conca se situa en una forqueta entre el 40% i el 90%, molt per damunt de la mitjana peninsular, ja que la gran majoria es queda per davall del 10%, llevat de les zones de la cornisa cantàbrica, la meitat interior nord de Catalunya i la mateixa conca del Xúquer.

El futur

No obstant això, l’estiu en la conca del Xúquer ha tingut la mateixa escassetat de precipitacions i es consideren pràcticament nul·les. Davant d’això es produeixen uns consums entre 25 i 30 hectòmetres cúbics d’aigua per setmana, un nivell alt. Això es veu agreujat amb els alts nivells de calor que, a més d’augmentar el consum, també incrementen l’evaporació de la humitat del sòl.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer assegura que en aquests moments n’està més que assegurat el proveïment. No obstant això, insisteix en les polítiques d’estalvi característiques de la zona, que sol estar familiaritzada amb els llindars de la sequera.

Etiquetas
stats