El polític que va dirigir la depuradora de València, processat per saquejar-la, va pagar dietes que mai no es van aprovar
El president de l’Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals (Emarsa), Enrique Crespo, llavors alcalde de Manises i vicepresident de la Diputació de València, del PP, va proposar textualment al Consell d’Administració de l’empresa pública que gestionava la depuradora de València el 21 de juliol de 2004 “sotmetre a la següent Junta General de la societat la proposta consistent en el fet que cada un dels membres del Consell perceba una dieta compensatòria de 500 euros per l’assistència personal a cada sessió del Consell d’Administració que siga convocada amb eficàcia des de la constitució d’aquest”.
La proposta va ser aprovada per unanimitat i els consellers van començar a cobrar dietes de 500 euros bruts per assistir a cada reunió, però la mesura no va ser aprovada mai, com era preceptiu, per la Junta General d’Emarsa, perquè mai no va constar en l’orde del dia del màxim òrgan de govern de l’empresa.
Emarsa era una empresa participada al 100% per l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi), entitat pública amb representació dels municipis de l’àrea de València que el mateix Crespo presidia. Les funcions de la Junta General d’Emarsa eren exercides per l’assemblea de l’Emshi.
La Emshi té el seu propi sistema de “retribucions, indemnitzacions i assistències” de 425 euros per acudir a l'assemblea, alguna comissió o la junta de govern, sempre que els seus membres no tinguen dedicació exclusiva ni parcial. Però la possibilitat que els consellers d’Emarsa, normalment alcaldes o regidors dels ajuntaments de l’àrea metropolitana que ja formen part de l’Emshi, cobraren dietes la va introduir en els estatuts d’Emarsa el predecessor de Crespo, Silvestre Senent, regidor de l’equip de l’alcaldessa Rita Barberá, quan va presidir l’empresa, encara que no va arribar a aplicar-la. Va quedar reflectit, però, que seria facultat de la Junta General, entre altres coses, “fixar la remuneració dels consellers”.
Crespo va arribar a la presidència d’Emarsa el 2002 i la va portar a l’extinció el 2011, després d’haver estat imputat per saquejar-la durant anys amb la complicitat d’una trama de corrupció. El dia 13 de març està convocat el judici en què haurà de respondre d’un desfalc calculat en 23 milions d’euros. Seurà al banc dels acusats al costat de 24 acusats més, entre ells l’exgerent d’Emarsa, Esteban Cuesta; els responsables de l’entitat de depuració de la Generalitat Valenciana en aquell període, José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer, i l’empresari Jorge Ignacio Roca Samper, considerat el cervell de la trama, la fuga i la captura posterior a Moldàvia del qual va fer endarrerir el procés uns quants mesos.
Crespo va començar a pagar dietes alhora que ampliava de 9 a 16 els membres del Consell d’Administració d’Emarsa amb la intenció de fer-hi entrar representants de l’oposició en un moment en què el PP tenia majoria absoluta. El novembre del 2007, per via d’urgència, encara el va ampliar a dos membres més. Es tractava de María José Català, exconsellera d’Educació i actual diputada autonòmica del PP, llavors alcaldessa de Torrent, i de José Enrique Aguar, llavors alcalde socialista de Benetússer i hui diputat trànsfuga en la Diputació de València després d’haver abandonat la militància en Ciutadans. En les actes del consell no consta cap intervenció de cap dels dos.
Si l’ampliació simultània de consellers i el pagament de dietes volia fer-ne greixar el funcionament perquè ningú no hi posara problemes, l’estratègia, amb el temps, no va resultar. L’anomenat cas Emarsa va esclatar el juliol del 2010, quan la direcció de l’empresa, probablement per indicació de Rita Barberá, va provar de fer-ne una voladura controlada i va aprovar per sorpresa la liquidació de l’entitat. L’alcalde d’Albal, Ramón Marí, que era portaveu socialista en l’EMSHI, reclamava des del 2008 documentació sobre el funcionament d’Emarsa perquè hi havia detectat irregularitats. Amb el suport de l’alcaldessa de Quart de Poblet i secretària provincial del PSPV-PSOE, Carmen Martínez, va portar la denúncia als tribunals.
Emarsa, ara dissolta, ja no gestiona la depuradora de Pinedo. Ho fa una UTE liderada per Aigües de València. En el reglament orgànic de l’EMSHI, però, que hui presideix el regidor socialista de la ciutat de València Vicent Sarrià al capdavant d’un equip que integra representants del PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida, encara es recull l’existència d’Emarsa com a entitat pública empresarial dependent de l’organisme metropolità. Els estatuts heretats encara no han estat revisats.