Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Epidemiòlegs de la Universitat de València: “El coronavirus pot deixar de ser un problema d’ací a dos o tres mesos”

Els epidemiòlegs en ple debat a la Universitat de València.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

“La grip té variants perquè muta, però, si el coronavirus no té tantes mutacions, té possibilitats baixes de subsistir, per tant, és important comprovar que no mute; a parer meu, d’ací a dos o tres mesos deixarà de ser un problema per l’arribada de la calor que redueix molt el risc de contagi, com va passar amb la síndrome respiratòria aguda (SARS) el 2003”.

Així es va pronunciar dilluns José Luis García, director de l’I2SysBio, centre mixt d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, que va moderar un debat juntament amb quatre epidemiòlegs més de la institució, en concret, Fernando González, Santiago Elena, Ron Geller i Mireia Coscollà.

Segons García, “no ens hem vacunat contra el SARS ni contra altres corones i, per tant, no crec que hàgem de vacunar-nos contra el coronavirus de manera periòdica com ho fem contra la grip”.

No obstant això, els experts van remarcar que és prompte encara per a garantir com pot evolucionar i, per tant, ha de tractar-se amb “totes les cauteles necessàries” perquè es tracta d’un virus nou del qual es desconeixen moltes coses i pot ser que deixe de circular entre els humans d’ací a uns mesos, que provoque molts contagis o que es convertisca en un virus estacional i arribe cada any i cause alguns casos.

Sobre les mesures preses fins ara per les autoritats sanitàries espanyoles, tots els investigadors van coincidir que són les adequades per a intentar contindre el virus: “Espanya ho ha fet bé; altres països, no tant, i tindran una epidèmia”.

Sobre la possibilitat que es produïsca una vacuna, van comentar que, si bé la Xina podria tindre’n alguna a punt en poc de temps, a Europa serà difícil que es puga distribuir abans d’un any per la major quantitat de restriccions legals existents.

Quant a l’evolució dels afectats, van comentar: “Tenim dos mesos d’epidèmia i s’estan acumulant dades; s’arribarà a un pic màxim i després començaran a caure els casos, encara que hui no podem afirmar amb seguretat si desapareixerà a l’estiu com va passar amb el SARS o es mantindrà com una cosa estacional”.

Els experts van fer una crida a la calma perquè “més del 50% dels casos diagnosticats estan ja curats i s’han recuperat sense problemes”.

A més, van recomanar mesures preventives com llevar-se les mans o tossir en el colze per evitar l’expansió del virus, alhora que van insistir que les màscares només són efectives a manera de prevenció per a persones afectades amb el virus, no per als que no el tenen.

En aquest punt, van lamentar les boles que es propaguen sobretot a través de les xarxes socials. “Se n’han detectat més de 80 diferents, alguns de tan absurds com el de la cervesa Coronita les vendes de la qual han baixat moltíssim; potser la millor mesura contra el virus seria tancar Twitter”, van fer broma els experts.

Els cinc epidemiòlegs van coincidir a afirmar que hui dia no es justifica cancel·lar congressos, fires o altres actes multitudinaris com les Falles, ja que es consideren “mesures exagerades” i “no efectives”.

“La situació general és que no cal alarmar-se, aquesta és una situació que preocupa i cal anar amb compte, però no alarmar-se, perquè és un virus convencional una mica més fort que un catarro o una grip”, va afirmar García.

Segons va comentar, “haurem d’acostumar-nos a aquests virus, perquè les zoonosis (malalties d’animals que poden contagiar-se a persones”, han existit tota la vida; la Xina és un país en què es menja pràcticament qualsevol animal i amb la globalització és fàcil que situacions d’aquesta mena es puguen donar; una mesura efectiva que es pot prendre és prohibir menjar determinats animals salvatges, que contenen infinitat de virus i que ha pogut ser l’origen d’aquest coronavirus“.

Etiquetas
stats